У Львівському ОХМАТДИТІ провели складну операцію дитині з імплантації стимулятора нерва діафрагми

Новини 04 Червня, 2021 165

У Львівському ОХМАТДИТІ провели складну операцію дитині з імплантації стимулятора нерва діафрагми

Унікальну операцію лікарі обласної дитячої лікарні ОХМАТДИТ провели маленькому Давидкові, який має двобічний параліч діафрагми. Дитина отримала шанс на якісне життя.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОР.

«Команда фахівців учора провела майже 4-годинну операцію з імплантації стимулятора нерва діафрагми малюкові.Так розпочався І етап у лікуванні цієї дитини.

Це була складна операція. Треба було відділити діафрагмальний нерв від сердечка дитини. Діаметр нерва – 1 міліметр, серце при цьому працює. Але все нам вдалося, операція пройшла без ускладнень”, – розповів торакальний хірург Роман Ковальський, який вів цього пацієнта від самого початку і першим діагностував у дитини цю складну ваду.

Попри усю складність втручання, це була малоінвазивна операція. Лікарі працювали через 3 маленькі проколи, а не через великий розріз у грудній клітці.

“Ми ушили по перикарду стимулятор нерва справа, він тут же в операційній запрацював. Ми почали тестувати його – все добре, діафрагма працює. Тепер треба 10 днів на загоєння”, – пояснив керівник Центру малоінвазивної хірургії Андрій Дворакевич.

Далі малюка чекає одужання і реабілітація, через деякий час ще одну таку операцію зроблять зліва.

“Зараз малюкові треба одужати після операції, дуже важливо зараз уникати інфекцій. Ще є багато нюансів ведення такої дитини після операції, тому ми зараз на цьому зосереджені”, – каже торакальний хірург Олег Ленів.

“Спостерігали за пацієнтом увесь час. Було складно, але командна робота – це сила. Разом ми справилися з усім, що виникало під час операції, і зараз дитина стабільна”, – каже завідувачка реанімацією Віра Приймакова.

Операційна команда – торакальні хірурги Роман Ковальський, Олег Ленів, керівник Центру малоінвазивної хірургії Андрій Дворакевич, завідувач ЛОР-відділення Федір Юрочко, , анестезіологічний супровід – Віра Приймакова, операційна медсестра Люба Горак.

Коментарі

Позначки: