У Львівській Опері відбудеться концерт бандуристів зі США

Новини 24 Жовтня, 2018 53

Фото: loda.gov.ua

Концерт «З Україною в серці»

Бандуристи зі Сполучених Штатів відзначать сторічний ювілей на Львівщині.

Як повідомили у прес-службі Львівської ОДА, українська капеля бандуристів Північної Америки ім. Т. Шевченка представить концерт  «З Україною в серці», який відбудеться 25 жовтня о 19:00 у Львівській Національній Опері з нагоди сторічного ювілею.

Як зазначається у повідомленні, «українська капеля бандуристів Північної Америки ім. Т.Шевченка цього року відзначає свій столітній ювілей. З цієї нагоди музиканти на чолі зі своїм мистецьким керівником і диригентом Олегом Махлаєм гастролюватиме в Україні з 20-го до 28-го жовтня. Почути капелу можна буде в Чернігові, Києві, Рівному, Берестечку, Луцьку та Львові, де колектив виступатиме з концертами, представить освітні програми для молодих бандуристів та візьме участь у Божественних Літургіях».

Свою історію Капеля почала з «Кобзарського хору», який заснував  Василь Ємець у Києві ще в 1918-му році. Понад століття УКБімТШ презентує в світі бандурне мистецтво та популяризує українську пісню. Географія гастрольних поїздок колективу – від Північної Америки до Австралії, а також країни Європи.  Капеля виступала на таких всесвітньо відомих сценах, як Карнеґі Холл (CarnegiHall) в Нью-Йорку, США; Катедрі Нотр Дам (Notre Dame Cathedral) в Парижі, Франція; Мессі Холл (MasseyHall) в Торонто, Канада та багатьох інших. В Україні капеля гастролювала у 1991-му, 1994-му та 2001-му роках та концертувала на сценах Львівського, Одеського та Київського оперних театрів.

Примітною особливістю ансамблю є те, що музиканти плекають та зберігають рідкісний харківський спосіб гри на бандурі. Репертуар колективу складається з понад 600 творів, в тому числі – унікальних композицій Григорія Китастого та Гната Хоткевича. Зараз більшість учасників УКБімТШ, а їх понад п’ятдесят, є американцями та канадцями у другому, третьому і четвертому поколінні емігрантів з України.

У 1992 році УКБімТШ було присвоєно звання лауреата Національної державної премії України імені Тараса Шевченка за популяризацію української музичної спадщини.

 

 

Коментарі

Позначки: , ,