У Львівській ОДА кажуть, що черг для отримання результатів тестів на коронавірус уже немає

Новини 17 Червня, 2020 2 797

Фото: "Ліга.нет"

Львівський обласний лабораторний центр МОЗ вийшов на нульову чергу у ПЛР-дослідженнях.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на  ІА «Дивись.info», про це під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис.

«Починаючи з п’ятниці в лабораторному центрі черги немає. Фактично ми зараз проводимо аналізи у реальному часі. Усі зразки матеріалів, які у лабораторному центрі, надіслані у Київську область, Тернопіль та Кропивницький для допомоги  у проведенні тестування. Відповідно, починаючи з того часу ми володіємо реальним  станом кількості виявлених інфікованих починаючи з п’ятниці.

Водночас, за його словами, попри те, що тепер лабораторний центр вчасно проводить дослідження, все ще повертаються результати проб відправлених раніше в інші області.

«Ці показники й погіршують статистику. Якщо взяти в розрізі останніх двох днів, можна сказати, що якщо на суботу в нас було проведено 557 досліджень, з яких 139 були позитивні, то цей показник включав 512 пацієнтів, а решта були з черги. Тобто «свіжих» хворих було 512 і реально позитивних було 103, з них 76 у Львові.

За вчорашній день було проведено 668 досліджень, з них 427 – зразки відібрані у реальному часі. З них 59 є позитивними. 36 осіб – це мешканці Львова. Бачимо, що кожного разу мешканці Львова становлять близько 2/3», – розповів Орест Чемерис.

Як розповів заступник  директора Львівського обласного лабораторного центру Олег Когут, близько місяця тому почала накопичуватися велика кількість неопрацьованих проб.

«З сьогоднішнього дня є плани включити в роботу лабораторію Держпродспоживслужби. Зараз наші спеціалісти там допомагають, а щодо запасів, то ми виходимо практично на нуль. Тобто є реальна можливість видавати результати досліджень максимум на другий день», – розповів Олег Когут.

Попри те, що статистика у реальному часу не є надто загрозливою, вона не дає підстав послаблювати карантин.

«Цей реальний стан речей, який ми зараз бачимо, все одно не дозволяє виходити з карантину. Епідемію ми не побороли, кількість хворих і звернень у стаціонари зростає. Стан у якому звертаються пацієнти у стаціонари є важчим ніж місяць тому», – розповів Орест Чемерис.

Тим часом, пацієнтів з підозрою на COVID-19 почала приймати ще одна лікарня.

«У п’ятницю НКП «Рудківська лікарня» Рудківської міської ради розпочала приймати хворих з підозрою на корона вірусну інфекцію. Отож, у нас в районах є 5 лікарень, які приймають таких пацієнтів», – розповів директор департаменту.

Нагадаємо, станом на сьогодні, 15 червня, у стаціонарах Львівщини перебуває 638 хворих.

Коментарі

Позначки: , , , , , , , ,