У Львівській обласній клінічній лікарні бракує генераторів

Новини 14 Грудня, 2020 305

Фото: відкриті джерела.

Львівські “ковідні” лікарні не мають необхідного діагностичного обладнання. Не вистачає коштів на медикаменти.

Недостатнє фінансування установ, низька заробітна плата та реальна загроза відтоку професійних кадрів серед медичних працівників (важливо – середній медперсонал).

Голова депутатської фракції “Європейська солідарність” у Львівській обласній раді, голова Українського лікарського товариства Олег Дуда назвав головні проблеми шести львівських медичних закладів, пише”Четверта студія” з посиланням на DailyLviv.

“За доручення голови Львівської обласної ради Ірина Гримак протягом двох днів, я спільно з представниками постійних депутатських комісій, відвідав лікарні Львова, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19, аби об’єктивно оцінити стан справ та забезпечення цих закладів охорони здоров’я.

Зокрема, нас цікавила своєчасність фінансування за надані медичні послуги, а також можливість розгортання додаткових ліжок для ковідник пацієнтів у випадку загострення ситуації в області.

Ми відвідали Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім.Ю.Липи, КУ ЛОР  «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний центр», Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню, Львівську обласну дитячу клінічну лікарню Охматдит, Львівську обласну клінічну лікарню…

Першочергові проблеми пов’язані з COVID-19

У двох медичних установах ми отримали інформацію про проблеми із забезпеченням засобами індивідуального захисту, що є неприпустимим.

Ще один тривожний сигнал надійшов від Львівської обласної клінічної лікарні. Там бракує генераторів, які вкрай необхідні у відділеннях, де перебувають ковідні пацієнти.

Матеріально-технічна база

Це болюче питання є спільним для усіх лікарень  – вичерпання терміну експлуатації діагностичного обладнання.

Також є потреба в капітальних ремонтах приміщень. Зношення ліфтового господарства, відсутність пожежних сигналізацій. Відсутність необхідного діагностичного обладнання у ковідних лікарнях. Окрім того, медичні працівники заявляли про брак коштів на медикаменти.

На сьогодні, є недостатнє фінансування з обласного бюджету видатків на оплату комунальних послуг медичних закладів, що призводить до заборгованостей.

Тут також є важливою комунікація міської та обласної рад щодо платежів за землю та приміщення.

Людський фактор

Керівники закладів вказували на проблему дефіциту кваліфікованих спеціалістів з будівництва кисневих мереж. Розуміємо, що це важливо в контексті збільшення ліжкової мережі у випадку погіршення ситуації з пандемією.

Найголовніше і найтривожніше – це брак медперсоналу і плинність кадрів, що зумовлено низькою зарплатнею.

Життя після пандемії

З цього також випливає питання майбутнього ковідних лікарень. Яким воно буде після пандемії COVID-19?

На сьогодні великі  обласні заклади охорони здоров’я повністю перепрофільовані для прийому пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19.  Усі можливості скеровують на створення необхідних умов для лікування COVID-19.

Ці лікарні взяли на себе великий тягар боротьби з хворобою, але по суті стратегічно, після подолання пандемії, вони втрачають потенціал, який творився там роками.

Вже зараз маємо суттєве зменшення планової терапевтичної допомоги, кількості хірургічних втручань, а це втрата кваліфікації персоналу, перерозподіл пацієнтів до інших лікарень.

Це призводить до того, що заклади охорони здоров’я втрачають не лише пацієнтів, але й висококваліфікований медичний персонал.

Вже зараз нам просто необхідно задуматися над майбутнім цих лікарень, які перебувають на передовій боротьби з вірусом. Потрібно паралельно стимулювати роботу нековідних відділень (особливо хірургічних), аби не допускати відтоку кваліфікованого медичного персоналу і зберегти потенціал закладів охорони здоров’я на відповідному рівні.

Пандемія триває і медичні працівники дійсно виснажені, адже працюють понад людські можливості. Незважаючи на усі труднощі вони щодня продовжують боротьбу за життя пацієнтів хворих на COVID-19.

Моя повага та вдячність медичним працівникам за стійкість та самовідданість своїй роботі.

Підсумовуючи виділю головні проблемні питання – недостатнє фінансування установ, низька заробітна плата та реальна загроза відтоку професійних кадрів серед медичних працівників (важливо-середній медперсонал).

Отриману інформацію доведемо до відома керівництву обласної ради та колегам-депутатам. Немає часу зволікати. Ці питання потребують нагального вирішення, адже від цього залежать життя та здоров’я людей”.

Коментарі

Позначки: , ,