У Львівській міській раді прийняли статут новостворених медичних об’єднань (ВІДЕО)

Новини 09 Липня, 2021 156

У Львівській міській раді прийняли статут новостворених медичних об'єднань

на пленарному засіданні сесії ЛМР депутати ухвалили статут, яким будуть керуватись новостворені ТМО.

Депутати мали до статуту низку зауважень, які рада підтримала.

Про це розповів депутат ЛМР від Європейської Солідарності Євген Кузик.

“Друга ухвала щодо медичної реформи міста Львова прийнята з усіма правками депутатів.

Я вдячний робочій групі, яка декілька разів збиралась, щоб напрацювати статут та положення. Інколи здавалось, що питання затверджено статуту та положення ТМО буде перенесено на осінь, але консенсус знайдено на робочій групі, медичній комісії і, як наслідок, в сесійний залі”, – розповів Євген Кузик.

Він пояснив про головні аспекти існування нових територіальних медичних об’єднань:

– Право затверджувати зміни до структури ТМО, а саме створювати чи ліквідовувати відокремлені підрозділи (лікарні) має виключно сесія міської ради, а не Гендиректор ТМО, як пропонувалось;

– Буде створена Рада директорів, яка буде вирішувати ключові питання ТМО, а саме створення, ліквідації чи будь якої реорганізації структурних підрозділів, здійснення фінансової чи господарської діяльності підприємства, визначення обсягу необхідного фінансування господарської діяльності з бюджету ЛМТГ, погодження внесення змін до Положень про відокремлені підрозділи. Ці функції попередньо належали керівнику ТМО;

– Домовлено, що на посаду директорів відокремлених підрозділів буде обов’язково проведено внутрішній конкурс;

– З метою дотримання прав та умов безпеки пацієнтів, додержання вимог законодавства України при здійсненні діяльності, а також з метою сприяння діяльності буде створено по кожному ТМО спостережна рада, а також може бути утворена опікунська Рада;

За словами депутата Кузика, є ще декілька моментів, які насправді дуже ускладнюють процес злиття КНП в ТМО. І це серйозні моменти, на які поки що відповідей немає:

“Перше. Немає рішення Кабміну про збереження статусу опорних лікарень – а це додаткове фінансування і потоки пацієнтів в госпітальному окрузі області.

Друге. На сьогодні немає офіційної письмової відповіді з НСЗУ що буде з деклараціями на первинний ланці, а це біля 200 тис. Як їх переоформляти? Усні відповіді за відсутності керівника НСЗУ нічого не варті. Уявіть, який буде хаос та соціальне збурення, якщо прийдеться вручну ці усі декларації перепідписувати…

Також маємо спільно напрацювати медичну стратегію – документ, який стане дороговказом для спільної роботи як новоствореного керівництва ТМО, управління охорони здоров’я, депутатів, так і усіх інших стейкхолдерів.

Багато ще є питань без відповідей. Але маю надію, що якомога скоріш ми спільно знайдемо усі ці відповіді, а також спільно напрацюємо круту стратегію розвитку, яка дозволить нашій комунальній медицині через декілька років якісно конкурувати з провідними клініками світу”, – наголосив Євген Кузик.

Нагадаємо, 17 червня цього року, Львівська міська рада запустила процес медичної реформи у місті і прийняла ухвалу про створення трьох великих територіальних медичних об’єднань, до яких увійдуть різні комунальні медичні заклади Львова.

Коментарі

Позначки: , , ,