У Києві вимагають зберегти унікальну будівлю (ВІДЕО)

Новини 06 Липня, 2021 308

У Києві вимагають зберегти унікальну будівлю

Раніше тут була лабораторія з експериментальної флористики, де розводили унікальні квіти

Із букетами та плакатами. У центрі столиці активісти вимагали не нищити унікальну будівлю “Квіти України” – яскравий приклад архітектури епохи модернізму.

Про це пише Четверта студія з посиланням на 5 канал.

Раніше тут була лабораторія з експериментальної флористики, де розводили унікальні квіти. Нові ж власники хочуть перетворити пам’ятку на 8-поверховий скляний офіс із підземним паркінгом.

Забудовник уже зрізав 30-річний виноград, встановив будівельний паркан довкола та почав демонтаж всередині приміщення. На думку активістів, скляний офіс не вписуватиметься в міський простір та архітектуру вулиці. Аби запобігти вандалізму, вони надіслали лист до Міністерства культури та в КМДА з проханням надати будинку статус пам’ятки архітектури України. Документ уже підписали понад 2 тисячі киян.

“Хотілось би, щоб цій будівлі надали статус пам’ятки України. Це врятує її від свавілля забудовника. Адже зараз забудовник використовуватиме її у своїх суто бізнес-інтересах. А я думаю це не єдині інтереси, які цікавлять наше суспільство. Ще є питання культурної цінності, історичної цінності”, – наголошує учасниця акції Марина.

“Зараз уже демонтовано якісь цінні елементи. Це вітражі видатних українських художників, це елементи деталей інтер’єру, люстри. Власник каже, що він не знищував, а лише демонтував і десь поклав, але ми напевне не знаємо. Як архітектор, я не бачу тут аварійного стану. Те, як воно зараз виглядає, ці розібрані вікна, цей померлий виноград. Це не час зробив, це люди, у яких вона у власності”, – пояснює архітекторка, учасниця ГО “Мапа реновації” Дар’я Корба.

Коментарі

Позначки: ,