У Києві вшанували пам’ять жертв катастрофи літака МАУ у Тегерані

Новини 08 Січня, 2022 471

У Києві вшанували пам'ять жертв катастрофи літака МАУ у Тегерані

У Києві вшанували пам’ять загиблих пасажирів та членів екіпажу літака МАУ, збитого в Тегерані 8 січня 2020 року.

Як повідомляє кореспондент Суспільного, заходи відбулися на території нового скверу, розбитого в парку “Вербовий гай” на Дніпровській набережній в пам’ять про загиблих в авіакатастрофі. Торік до річниці трагедії в цьому парку встановили сірий гранітний камінь з назвою рейсу PS 752. Цього року навколо нього висадили символічно 176 дерев, що дорівнює кількості загиблих.

У пам’ятних заходах взяли участь рідні та члени сімей загиблих, представники авіакомпанії, інших міністерств і відомств, Офісу президента, Офісу генпрокурора, а також представники закордонних представництв, посольств та консульства держав, чиї громадяни стали жертвами катастрофи.

У Києві вшанували пам’ять жертв катастрофи літака МАУ у Тегерані

У Києві вшанували пам’ять жертв катастрофи літака МАУ у Тегерані

У Києві вшанували пам’ять жертв катастрофи літака МАУ у Тегерані

У Києві вшанували пам’ять жертв катастрофи літака МАУ у Тегерані

У Києві вшанували пам’ять жертв катастрофи літака МАУ у Тегерані

У Києві вшанували пам’ять жертв катастрофи літака МАУ у Тегерані

“Слова, які могли б частково заполонити ту порожнечу, з якою ви вже два Різдва поспіль ви зустрічаєте цей день. Ми завжди робили і я впевнений, що далі так буде, і доводили іранцям те, що і справедливість не продається, що це не про гроші. Ті, хто вчинив цей злочин, мають за це відповісти”, — заявив заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

Своєю чергою заступник генерального прокурора Максим Якубовський наголосив, що Україна вимагає від іранської сторони двох речей – правди та справедливості.

“Правди про те, що ж насправді відбулося два роки тому. І справедливості – покарання винних і компенсації потерпілим. На жаль, єдині, хто зараз не висловлює бажання отримати правду і справедливість – це сторона, яка в принципі вчинила цей злочин”, – сказав він.

Директорка департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова додала, що наразі Україні невідомі особи, які, за даними Ірану, постали перед судом за цей злочин.

“Для нас і для наших партнерів, включаючи Канаду, Швецію і Велику Британію, стоїть питання того, що ми маємо бути впевнені, що цей злочин буде розслідуваний від А до Я, щодо ролі кожної особи, щодо відповідності дій Ірану до норм міжнародного права”, – сказала вона.

Під час пам’ятних заходів президент МАУ Євгеній Дихне повідомив про смерть батька загиблого пілота літака МАУ Володимира Гапоненка, для якого авіакомпанія нещодавно організувала поїздку до місця трагедії.

8 січня 2021 року літак МАУ розбився незабаром після вильоту з Тегерана. Він прямував до Києва. На борту перебувало 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, всі загинули.

11 січня Іран визнав, що випадково збив літак Boeing-737, який належить українським Міжнародним авіалініям. Командувач аерокосмічними силами Корпусу Вартових Ісламської революції бригадний генерал Амір Алі Гаджизаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за збиття українського літака.

19 жовтня в Ірані розпочався другий етап переговорів щодо авіакатастрофи літака “Міжнародних авіаліній України” поблизу Тегерану, у якій загинули 176 людей.

24 червня 2021 року офіційна судово-медична експертиза катастрофи літака МАУ, яку проводили Канаді впродовж восьми місяців, нібито не виявила підтверджень, що літак було збито навмисно.

Іран взяв на себе всю відповідальність за збиття літака МАУ і заявив про готовність виплатити однакову компенсацію родичам всіх жертв.

Заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін зазначив, що українська сторона прагне з’ясувати всі обставини трагедії. Наразі ж українська сторона не отримувала остаточного технічного звіту Ірану щодо причин катастрофи літака Міжнародних авіаліній України, попри заяви місцевих ЗМІ.

Уряд Канади оголосив 8 січня Національним днем пам’яті жертв авіакатастроф.

Коментарі

Позначки: ,