У Карпатах вперше масово зацвіла рідкісна квітка (ФОТО)

Новини 18 Червня, 2020 14 936

Фото: ФБ/Василь Фіцак

Вид занесений до Червоної книги України

У Карпатах масово зацвіла анемона нарцизоцвіта. Вид занесений до Червоної книги України.

Як пише «Четверта студія», про це повідомив на своїй сторінці у Facebook начальник Явірницького пошуково-рятувального відділення управління ДСНС в Івано-Франківській області Василь Фіцак.

«Гриняви. Цвіте анемона нарцисоцвіта. Вид занесений до ЧКУ. Вперше вдалось бачити масове цвітіння. Краса неймовірна», – зазначив Василь Фіцак.

 

Довідково. Анемона нарцизоцвіта, конопелька нарцизоцвіта, анемона нарцисоцвіта (Anemone narcissiflora) — багаторічна трав’яниста рослина, занесена до «Червоної книги України» (1996). Належить до родини жовтецевих.Чисельність рослини незначна. Трапляється спорадично. На початку 20 століття вид був поширений на Поділлі. За останні десятиріччя відбулося катастрофічне скорочення місць зростання. Причини зміни чисельності — випасання худоби, викошування травостою, зривання квітів на букети.

Квітки анемони закриваються на ніч і перед дощем — це засіб для захисту пилку від вологи. Розмножується кореневищами і насінням. Цвітіння настає тільки на 10—12 рік після висівання насіння. Якщо навесні кореневище залишається без наземної частини, рослина гине. Ось чому не слід зривати її на букети.

Гринявські гори (інші назви — Гриняви, Гринявський хребет) — гірський масив в Українських Карпатах, на півдні Івано-Франківської області, у межиріччі Чорного та Білого Черемошу.

 

 

Коментарі

Позначки: , , , ,