У християн східного обряду розпочався Петрів піст

Новини 04 Червня, 2018 112

Фото ілюстративне. Джерело: Vsim.ua

У християн східного обряду розпочався Петрів піст (або Петрівка),  який триватиме з 4 червня по 11 липня.

Початок Петрівки завжди припадає на перший після трійчанського тижня понеділок. Загалом це не дуже суворий піст і присвячений він двом первоверховним апостолам: Петру і Павлу, пам’ять яких звершується 12 липня – саме тоді й завершується Петрівка.

Петрів піст встановлений на згадку про святих апостолів Петра і Павла, які постили, готуючи себе для проповіді Євангелія.

Піст починався від неділі всіх святих й тривав до Успіння Богородиці. Пізніше цей довгий піст був розділений на: Апостольський піст – до свята первоверховних апостолів Петра і Павла; й Успенський піст.

Петрів піст вважається несуворим, віряни відмовляються від м`яса, яєць і молочних продуктів у всі дні посту, а також від риби у середу і п`ятницю. Їжу готують з олією. У середу і п`ятницю типікон рекомендує обходитися без олії. Якщо в середу або п`ятницю святкується пам`ять святого, якому за статутом належить всенічне бдіння, то риба дозволяється. Наприклад, 7 липня – Різдво Іоанна Предтечі, дозволяється риба.
У цьому році день апостолів Петра і Павла, 12 липня, випадає на четвер, можна вживати молочні продукти і м`ясо. Петрів піст може тривати від 8 до 42 днів – починається через тиждень після свята Трійці, але завжди закінчується 12 липня – в день первоверховних апостолів Петра і Павла.

ТОП-5 цікавих фактів про Петрів піст від ресурсу Vsim.ua:

Факт 1. Петрівка розпочинається через тиждень після святкування Трійці. Тривалість цього посту не нормована. Якщо Великдень був раніше, то піст буде довший. І, навпаки, чим пізніше святкували Великдень, тим коротшим буде піст. Найкоротший триває 8 днів, найдовший – 42 дні

Факт 2. За давньою легендою, апостол Петро запровадив піст на прохання жінок — щоб чоловіки менше ласували маслом, сиром, молоком та сметаною.

Факт 3. Під час Петрового посту забороняється вживати м’ясні та молочні страви. А от рибу споживати можна. Але лише в суботу та неділю. А все тому, що апостол Петро вважався покровителем рибалок. Також під час посту не можна вінчатися та хрестити дітей.

Факт 4. ​Ночі в цей період є найкоротшими, а дні – найдовшими. У початок Петрівки розпочинається період косовиці. А по закінченні посту перестає кувати зозуля.

Факт 5. У давнину на завершення посту прийнято було випікати мандрики. це такі коржики із пшеничного борошна, яєць та сиру, заколочені на сироватці. Назву пиріжків пов’язували з легендою про мандри апостолів Петра та Павла.

Коментарі

Позначки: ,