У громадах Львівщини впровадять систему підтриманого проживання (ФОТО)

Новини 12 Листопада, 2021 1 144

У громадах Львівщини впровадять систему підтриманого проживання

Зважати на потреби кожної неповносправної людини, бачити підопічного індивідуально, а не загальні цифри, статистику, – про необхідність формування нового світогляду в українському суспільстві, та про формування нової, гуманної системи соціального захисту дискутували представники громадськості, експерти у сфері соціального захисту під час зустрічі з депутатами Львівської обласної ради.

Дискусія відбулася 12 листопада в рамках першого засідання дорадчої ради при комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОР.

«На Львівщині немає такої територіальної громади, яка б не отримала співфінансування на закупівлю житла для сиріт. Всі, хто в цьому році звернувся, надав документи – забезпечені фінансовим ресурсом з бюджету області. Програма закупівлі житла для сиріт в нашій області реалізована на 100 відсотків. Це результат першого року роботи Львівської обласної ради нового скликання», – наголосив голова комісії з питань соціального захисту прав дітей, людини та учасників бойових дій Микола Іщук.

У громадах Львівщини впровадять систему підтриманого проживання

У громадах Львівщини впровадять систему підтриманого проживання

Він розповів, що на Львівщині загалом понад 248 тис. осіб мають право на соціальну допомогу. Це велика кількість людей і відповідальність працівників соціальної сфери. Водночас як зазначив в. о. директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Роман Андрес, система управління соціальної сфери у цьому році зазнала значних змін, це пов’язано з впровадженням реформи децентралізації.

«На Львівщині кількість районів скоротилася до 7, функції адміністрування обласних програм передано територіальним громадам. Але громади також утворені нещодавно, вони набувають досвіду та мають різні результати роботи. Працівники департаменту соціального захисту обласної державної адміністрації провели 18 навчань для соціальних працівників у громадах», – зазначив Роман Андрес.

Микола Іщук наголосив, що певні напрямки роботи у соціальній сфері потребують різносторонньої комунікації, поширення інформації в громадському середовищі. З бюджету області фінансується 21 соціальна установа, серед них три геріатричні центри, 8 дорослих та 2 дитячих психоневрологічних інтернати. Але в області є ще кілька сотень людей, які потребують догляду, чекаючи в чергах на влаштування до відповідних закладів. Присутні обговорили можливість впровадження європейського досвіду догляду за людьми з вразливих соціальних категорій, а саме впровадження системи підтриманого проживання.

«Світова практика показує, що послуги, які надавалися у психоневрологічних закладах раніше необхідно трансформувати. Треба знайти кроки, які нас приведуть до гуманного ставлення до людей. Послуги мають надаватися в громадах, але зрозуміло, що вони самі ще не спроможні, виникають проблеми з кадрами. Тому такі центри підтриманого проживання скоро в громадах не з’являться. Треба крок за кроком, йти до людей пояснюючи необхідність трансформування соціальних послуг, – наголосив присутній на засіданні депутат Львівської обласної ради Ростислав Добош.

«Витрати на одного пацієнта у психоневрологічному диспансері становлять близько 12 тисяч гривень, така ж вартість опіки над людиною за принципом підтриманого проживання. І це вже з врахуванням навчання персоналу. На мою думку, варто визначити пілотні громади та розвивати в них послуги підтриманого проживання для осіб похилого віку та осіб з фізичними, розумовими, або психічними порушеннями. Так ми навчимося створювати соціально-побутові умови для проживання людей та захисту їхніх прав. Це міжнародний досвід, який маємо впровадити в нашому суспільстві. Завдання депутатів, спільно з громадськістю, експертами та представниками самоврядування – напрацювати нову систему соціального захисту, яка врахує гуманний світогляд», – підсумував нараду Микола Іщук. Він також закликав учасників підготувати пропозиції до обласних програм, які після спільного обговорення врахують при плануванні заходів у соціальній сфері на наступний рік.

Коментарі

Позначки: ,