У Франківську готуються до купального сезону (ВІДЕО)

Новини 23 Травня, 2021 1 350

У Франківську готуються до купального сезону

Водолази не рекомендують купатися у центральному міському озері Івано-Франківська. Про це під час обстеження дна річки Бистриця Надвірнянська Суспільному Карпати повідомив начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізло, пише Четверта студія.

Водночас, за його словами, ситуація на ріках Бистрицях краща. Водолази дістали з води менше сміття, ніж минулого року.

Франківець Іван Проскурник купальний сезон для себе вже відкрив. Розповідає, чистити дно річки перед літнім сезоном необхідно, адже з власного досвіду знає, що часто у водоймах трапляються небезпечні предмети.

“Переживаємо, щоб не було ніякого сміття. Це для нас краще, тому що ми там купаємося, оздоровлюємося. Потрібно, щоб річка була чиста. Туалетів та смітників теж не вистачає. І добре було б якісь написати оголошення, щоб не кидали сміття, щоб зберігали в чистоті, в порядку берег річки. Це важливо”, — розповідає франківець.

Сьогодні рятувальники чистять дно Бистриці Надвірнянської.

Денис Котляр розповідає, що працює водолазом 14 років. Каже, робота не з простих, адже потребує хорошої фізичної підготовки. Найбільше під час пірнання виснажує вага акваланга, течія та величина предметів, які потрібно витягнути з води. Чоловік вважає, що цього року водойми чистіші.

“На диво цього року дно чисте. Дуже багато сміття немає. Стихія нанесла гілки, дерева, корчі, пляшки, але небагато. Наразі чисто”, — каже Денис Котляр.

Начальник аварійно-рятувальної групи Ігор Кочанський розповідає, що водолази чистять всі водойми області. Але найскладніше працювати у гірських річках, адже там течія наносить більше сміття.

“Дістаємо скляну та пластикову тару, гілки від дерев. Дістаємо автомобільні шини, різне трапляється. Зараз люди напевно трішки стали сумлінніші. Менше засмічують річку, ніж у попередні роки. Ну, бувало, 160 кілограмів діставали різних предметів”, — розповідає Ігор Кочанський.

Водолази вже обстежили міське озеро. Начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізло каже, не рекомендують людям там купатися та пояснює, що воно не відповідає стандартним вимогам. Більше того, з початку року на території водойм громади загинуло шестеро людей.

“Озеро починається з глибини 1 метр 20 сантиметрів – 1 метр 50 сантиметрів. Відповідно до вимог глибина повинна починатися як мінімум поступово. У перспективі будуть виділені відповідні кошти для того, щоб облаштувати так, як потрібно”, – каже Ігор Влізло.

Також держслужбовець розповів, що незабаром на пляжах за безпекою стежитимуть муніципали та правоохоронці. Також там облаштують смітники та вбиральні. Окрім того, проведуть аналіз води на вміст хімічних речовин.

Коментарі

Позначки: ,