У Дрогобицькій громаді паліїв сухостою відстежуватимуть за допомого дронів

Новини 08 Листопада, 2021 90

У Дрогобицькій громаді паліїв сухостою відстежуватимуть за допомого дронів

Працівники Дрогобицького РУ спільно з фахівцями відділу з надзвичайних ситуацій ДМР та пожежною службою міста запровадили рейди, щоб недопустити виникнення пожеж сухостою на відкритих територіях, поблизу лісових угідь та житлових кварталів.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-центр Дрогобицької міськради.

Нещодавно відділ з надзвичайних ситуацій міської ради презентував 2 Спеціальному центру швидкого реагування ДСНС України – дрон.

За допомогою сучасної техніки, рятувальникам простіше виявляти паліїв сухостою та притягувати їх до відповідальності.

Днями на околицях Стебника пройшла операція із виявлення паліїв. Як стверджують надзвичайники – мешканці сіл часто спалюють траву, сухе листя та гілки і не замислюються про шкоду для довкілля. У спаленні сухостою сільські мешканці бачать ще й позитивні моменти: попіл забезпечує землю безплатною порцією добрив, та й нібито місце з’являється для нової і зеленої травички.

У Дрогобицькій громаді паліїв сухостою відстежуватимуть за допомого дронів

У Дрогобицькій громаді паліїв сухостою відстежуватимуть за допомого дронів

Однак, науковцями давно доведено — дим від сухої трави та листя містить в собі багато канцерогенів, які завдають непоправної шкоди здоров’ю людини. Коли горить листя і трава, тільки верхня частина отримує достатню кількість кисню, у той час як нижні тліють і димлять, виділяючи токсичні і просто шкідливі для здоров’я хімічні речовини. Тонна тліючого листя виділяє близько 30 кілограмів небезпечних речовин.

Матеріали досліджень, проведених Національним екологічним центром України, свідчать, що при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кілограмів мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Систематичне вдихання такого диму провокує загострення сезонних захворювань, підсилює алергічні реакції, астми, ракові та інші захворювання.

Окрім шкоди довкіллю та здоров’ю людей, відкриті площі горіння часто призводять до того, що навіть маленьке багаття може перетворитися на неконтрольовану пожежу. За даними управління ДСНС в області щодня фіксують кілька десятків загорянь сухостою. Часто рятувати від вогню доводиться вже не тільки землю, а і житлові будинки та життя людей.

Коментарі

Позначки: , , ,