У Дрогобичі невідомі побили вікна у Хоральній синагозі

Новини 09 Січня, 2019 1 016

Фото: Facebook/Едуард Долинський

У місті Дрогобич на Львівщині, невідомі побили вікна у нещодавно відремонтованої Хоральній синагозі.

Фото: Facebook/Едуард Долинський

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook голова Українського єврейського комітету Едуард Долинський.

Відкриття відновленої після ремонту Хоральної синагоги відбулося минулого року. Синагога була відновлена за кошти російського підприємця, уродженця Дрогобича Віктора Вексельберга.

Скриншот/Facebook

Довідково. Дрогобицька хоральна синагога в Дрогобичі є пам’ятником архітектури – однією серед восьми з двадцяти, а за іншими свідченнями – двадцяти трьох синагог Дрогобича, що залишилися у нас після Другої Світової війни. Перша згадка про євреїв в Дрогобичі датується 1404 роком і пов’язана з довіреною особою польського короля Владислава Ягелло Вовчком, який утримував в цьому місті соляні копальні. Видобуток солі в Дрогобичі приваблював заможних єврейських торговців, що привело до заселення євреями прилеглої до соляних родовищ території.

Із дрогобицькою синагогою тісно пов’язано багато історичних фактів, про котрі знають далеко не всі мешканці міста. Наприклад, вважається, що культова картина дрогобицького маляра Мауриція Готтліба «Євреї моляться в синагозі в Йом-Кіпур» має безпосереднє відношення до дрогобицької синагоги. Хоча деякі історики сперечаються, чи саме велика синагога зображена на картині. Є припущення, що це могла бути одна з менших синагог міста. Однак ця картина Готтліба є однією з найбільших реліквій єврейського мистецтва і зберігається у національному музеї Тель-Авіва, а ще одна – “Христос проповідує в синагозі” у Національному музеї Варшави.

 

 

 

Коментарі

Позначки: ,