У Червоному морі перебито три кабелі зв’язку, що зв’язують Європу, Азію та Африку

Новини 05 Березня, 2024 31

AP зазначає, що неясно, чи мають хусити можливість знищувати лінії зв’язку, що проходять дном сотнями метрів нижче рівня моря

У Червоному морі виведено з ладу три телекомунікаційних кабелі, що з’єднують Європу, Азію і Африку

Про це повідомляє у вівторок Associated Press (AP) з посиланням на дані компанії HGC Global Communications Limited, яка базується в Гонконгу, пише Четверта студія.

За її інформацією, обрубані лінії зв’язку Asia-Africa-Europe 1 (AAE-1), Europe India Gateway та один з кабелів Seacom-TGN-Gulf, що позначилося на 25% трафіку, що проходить через Червоне море. У компанії пояснили, що цей маршрут є найважливішим для передачі інформації з Азії до Європи, і що HGC почали по можливості перенаправляти потоки даних, проте деякі інформаційні сервіси відключилися.

“Початковий аналіз показав, що пошкоджені сегменти кабелів знаходяться у південній частині Червоного моря, підпадають під юрисдикцію Ємену”, – заявили AP у HGC.

Телекомунікаційна компанія Tata Communications, пов’язана з Seacom-TGN-Gulf, повідомила AP, що “ініціювала негайні та потрібні заходи щодо усунення проблем”. Інші фірми, пов’язані з пошкодженими кабелями, коментувати ситуацію агентству не стали.

За даними AP, мабуть, лінії перерізали ще 24 лютого, а за два дні пізніше організація Netblocks, яка займається моніторингом Інтернету, зафіксувала складнощі з доступом до нього в Джібуті: його обслуговує підводна кабельна система зв’язку від компанії Seacom.

Поки незрозуміло, що вивело з ладу кабелі, проте в районі Червоного моря продовжуються атаки бунтівників-хуситів. Раніше вони поклали на США та Британію, які завдають ударів по їхнім позиціям, відповідальність за пошкодження подібної інфраструктури.

AP зазначає, що неясно, чи мають хусити можливість знищувати лінії зв’язку, що проходять дном сотнями метрів нижче рівня моря.

Однак кабелі можуть зачепити якорі, скинуті з суден і тягнуться за ними, у тому числі з тих, які зазнали пошкоджень внаслідок атак у Червоному морі.

“Наша команда вважає, що з урахуванням щільності морського руху в регіоні і невеликої глибини в багатьох частинах Червоного моря, кабелі міг зачепити якір”, – пояснили в компанії Seacom.

За словами експерта з морських кабелів Тіма Стронджа із вашингтонської компанії TeleGeography, через Червоне море проходять 14 кабелів, планується прокладання ще шести. За його словами, 90% інформаційних потоків між Європою та Азією проходять через інфраструктуру у Червоному морі.

При цьому, нагадує AP, хусити раніше вимагали від будь-якого судна-кабелеукладача, що входить до води Ємену, отримати дозвіл від них на проведення робіт.

Коментарі

Позначки: