У бюджеті 2021 не враховані потреби армії та сектора оборони, – нардеп

Новини 19 Грудня, 2020 300

Марія Іонова

В Україні йде війна, проте в бюджеті-2021 уряду Зеленського не передбачено збільшення фінансування оборонного сектору країни. Про це заявила народна депутатка фракції «Європейська Солідарність» Марія Іонова під час брифінгу, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЄС.

«Кількість проблем в секторі безпеки і оборони, зокрема в ЗСУ, наштовхує на думку, що той, хто мав би бути справжнім Головнокомандувачем, свідомо знижує їхню боєздатність», – наголосила вона.

«Вчора ми були свідками, що бюджет на ЗСУ не змінився, він залишився на рівні 116 мільярдів. Це безпрецедентний випадок, коли вперше за роки незалежності витрати на армію не збільшені. Також новий бюджет не передбачив кошти на підвищення грошового забезпечення. Отже, у військових немає стимулу служити в армії, де відсутній мотиваційний пакет, не можна отримати житло, освіту і соціальний захист», – зауважила Марія Іонова.

Вона акцентувала увагу на небезпеці плинності кадрів у ЗСУ. «Ми не настільки багаті, аби постійно навчати нових людей. Підготовлені і мотивовані військові є однією з основ нашої асиметричної стратегії. Але ми бачимо, як йдуть, або як відсувають бойових, досвідчених за роки російської агресії професійних комбригів. А з ними йдуть інші люди», – зазначила вона.

Представниця «Європейської Солідарності» також вкотре звернула увагу на незадовільний стан виконання державного оборонного замовлення.

«Неприпустима ситуація, коли перші контракти для ДОЗ почали укладатися в травні місяці 2020 року. Вчора був ухвалений бюджет. А ДОЗ має бути затверджений протягом місяця. Цього року залишилися недофінансовані дуже пріоритетні оборонні проекти. Як пояснити, що державне підприємство «Артем», ключовий виробник ракетного озброєння України, з початку року переходить працювати лише на один робочий день», – сказала Іонова.

«Держказначейство, слідуючи постанові Кабміну 1198, взагалі припинило оплату авансових платежів ОПК, і саме вітчизняних виробників. Під загрозою опинилась низка важливих довготривалих контрактів. А під час карантину жоден завод не отримує авансового платежу,  відтак вони не можуть виконувати підписані контракти», – додала вона.

«Не надійдуть кошти і на Державне конструкторське бюро «Луч». А це ставить під загрозу виробництво в наступному року першого дивізіону наземного ракетного комплексу «Нептун». Схожа ситуація і з іншими великими контрактами», – наголосила представниця «Європейської Солідарності».

Вона наголосила на необхідності постійного реформування законодавства в оборонній сфері.

«Як ми знаємо, заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос вже третій місяць не може потрапити до президента, щоб презентувати законопроект про територіальну оборону», – зазначила Іонова.

«Фракція «Європейської Солідарності» вимагає звіт міністра оборони щодо ситуації з призовом до армії та оприлюднення завдань. Адже завдання ЗСУ – це пришвидшення розвитку і переозброєння армії, наразі ми бачимо призупиненя цього», – додала народна депутатка.

За її словами, ситуація в розробці власних військових технологій на сьогодні катастрофічна.

«Відставання у розробці власних технологій також може призвести до військово-політичної катастрофи найближчим часом. Прикро, що розробляти своє в Україні не поспішають», – зауважила Іонова.

На її думку, також критична ситуація в сфері медичного забезпечення військових.

«Є багато питань і до командування медичних сил ЗСУ, яке не може забезпечити умови для лікування хворих військовослужбовців на коронавірус, вирішити питання з нестачею медиків. А також воно загрузло в непрозорих закупівлях»,- підкреслила народна депутатка.

«Фракція «Європейської Солідарності» вимагає звіт міністра оборони. Крім того, він має чітко озвучити чи ми продовжуємо рухатися в НАТО, чи ми тихо скасували закладений в Конституцію Петром Порошенком курс. Також хочемо з’ясувати – ми маємо справу з відвертим саботажем, чи кричущим непрофесіоналізмом. В будь-якому разі питання відставки міністра оборони – на часі. Дуже хотілося, аби головнокомандувач, прокидаючись кожного ранку думав про 95 бригаду, а не про «95 квартал», – резюмувала Іонова.

Коментарі

Позначки: , ,