У Буську стартує акція з порятунку унікального палацу Бадені

Новини 01 Листопада, 2018 1 152

Палац Бадені, Буськ. Скриншот фото Facebook/"Буськ онлайн"

Містян і всіх небайдужих закликають долучитися

У місті Буськ на Львівщині 3 листопада стартує акція «Врятуй палац».

Ініціатори заходу прагнуть зосередити зусилля громади міста і мешканців Львівщини для порятунку унікальної  пам’ятки архітектури 19 століття палацу, який належав графу Бадені.

3 листопада активісти проведуть прибирання території та приміщень палацу Бадені до якого закликають долучитися усіх небайдужих.

«Субота, 3 листопада, о 10.00 запрошуємо усіх, кому небайдуже майбутнє нашого міста та палацу Бадені допомогти у прибиранні території палацу. На запитання  “чого це не роблять чиновники” відповімо просто – сьогодні чиновник є, а завтра немає, а палац був, є і буде, тож збережімо його для наших нащадків», – йдеться у дописі активістів на сторінці спільноти «Буськ онлайн» у Facebook.

Охочих долучитися до акції просять взяти із собою, по можливості, бензопили, ручні інструменти для обрізання кущів та чагарників, граблі, віники, мішки для збору сміття.

Активісти мають намір зняти кліп процесу прибирання палацу Бадені, щоб в такий спосіб розповісти, «як силою громади можна розв’язувати проблеми».

Герб родини Бадені/wikipedia

Палац Бадені/wikipedia

Фото: “Львівська газета”

Фото: zbruc.eu

Палац Бадені/wikipedia

Палац Бадені/wikipedia

Довідка. Палац Бадені – родинний маєток графа Казимира Фелікса Бадені. Розташований у місті Буськ Львівської області.

Палац зведено 1810 р. у класичному стилі. Споруда двоповерхова, з багатьма просторими кімнатами. Головний фасад у центрі прикрашений портиком, парковий (тильний) фасад оздоблений псевдоризалітами, довгим балконом та кам’яними вазами на балюстраді.

Палац із його прилеглою територією розташований на пологому пагорбі в центрі Буська. З боку головного входу територія палацу обмежена вулицею Петрушевича, з лівого боку – річкою Західний Буг, з двох інших боків – глибоким ровом і схилом пагорба, який спускається у міський парк ім. І. Франка.

Після приходу радянської влади палац почав занепадати. З 1961 р. тут містилася військова частина, тому з внутрішнього декору палацу мало що залишилося.

Останніми роками палац стоїть пусткою і поступово руйнується. Досі архітектурна пам’ятка місцевого значення була на балансі Головного управління МВС України у Львівській області, а земельна ділянка військового містечка – у постійному користуванні Міністерства оборони України.

У 2016 році, Міністерство внутрішніх справ передало у власність територіальної громаді міста Буська палац Бадені.

Відео: Town Busk

 

Коментарі

Позначки: , , , ,