У Буську після реставрації відкриють старовинну церкву, в якій могли хрестити президента ЗУНР Петрушевича

Новини 26 Липня, 2018 129

Церква св. Параскеви у м.Буськ. Фото ілюстративне. Джерело: uk.wikipedia.org

У райцентрі Буськ на Львівщині, у серпні відкриють після реставрації пам’ятку національного значення – дерев’яну церкву святої Параскеви.

Про це повідомили у Буській РДА.

Як зазначається у повідомленні, орієнтовною датою відкриття церкви, після реставрації, визначили 12 серпня. До цього часу мають завершитися всі роботи, проведено благоустрій території та встановлено огорожу.

Як зазначається у повідомленні, «протягом двох років робіт, які не припинялися й у зимові місяці, було замінено підвалини, майже 30 відсотків брусів, повністю відреставровано бабинець до автентичного вигляду, замінено покрівлю, зроблено підлогу, приведено до ладу внутрішні стіни».

Довідка. Церкві святої Параскеви у Буську – більше 300 років.
Це культова споруда, пам’ятка архітектури національного значення. Датується 1708 роком, однак перша згадка про неї була у поборовому реєстрі за 1507 р. Зведена на місці старого храму у 1708 році. У 1860 році парохом церкви призначено о. Омеляна Петрушевича, батька президента Західноукраїнської Народної Республіки Євгена Петрушевича. Ймовірно, що саме в цьому храмі був хрещений майбутній громадсько-політичний діяч та президент ЗУНР.

 

Коментарі

Позначки: ,