У Брюховичах відкрили пам’ятник видатному композитору Володимиру Івасюку (ФОТО)

Новини 21 Жовтня, 2020 5 184

Фото: Йосип Марухняк/ФБ

На відкриття пам’ятника Володимиру Івасюку приїхала його рідна сестра Оксана з Чернівців

На  Львівщині відкрили ще один пам’ятник видатному українському композитору, основоположнику української естрадної музики Володимиру Івасюку.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на «Фотографії старого Львова», минулої неділі Володимир Івасюк повернувся до Брюхович у бронзі, й відтепер стоятиме у центрі селища, біля Народного дому, на вулиці свого імені. Зі скрипкою в руках, у вічному поруху, зі своїм улюбленим  буковинським кептариком на плечі. Саме таким зобразив його автор пам’ятника брюховецький  скульптор Любомир Кукіль.

На відкриття пам’ятника Володимиру Івасюку приїхала його рідна сестра Оксана з Чернівців, також племінники, близькі і дальші родичі, друзі, прийшли небайдужі мешканці Брюхович і представнки львівської громади.

На урочистостях відкриття пам’ятника був присутній  відомий львівський бандурист Остап Стахів, який навчався у Львівській консерваторії саме в той час, коли в ній  вчився Володимир Івасюк.

Слова мав і скульптор, автор пам’ятника, який був небагатослівним  і зізнався, що не вміє багато  говорити, а вміє ліпити. Він розповів,що довго  трудився над цим пам’ятником, адже спочатку не було матеріалів, фотографій, які б допомогли йому знайти той образ, який відображений у скульптурі. Дуже допоміг йому у цьому відомий львівський фотомитець (нині уже покійний) Любомир Криса, чоловік рідної сестри Володимира Івасюка Галини, за що він йому  дуже вдячний.

Цей монумент – данина пам’яті композитору, який саме на території цього населеного пункту відійшов у вічність орієнтовно 24-27 квітня 1979 року (бо точна дата смерті Володимира Івасюка невідома). 18 травня його тіло знайшли повішеним  на дереві в Брюховицькому лісі. Офіційна версія КДБ – самогубство, але уже давно цю брехливу версію спростовано і доведено, що композитор був вбитий. За свій талант, за те, що підніс на високий  рівень українську естраду і культуру в цілому. Архіви цієї справи донині зберігаються в Москві під таємний грифом «секретно» і їх не відкривають навіть родичам Володимира Івасюка. Чому? Здогадатись неважко: ще живуть свідки цієї кривавої розправи і можуть пролити світло на цю темну історію.

Пам’ятник Володимиру Івасюку у Брюховичах – третій  на Львівщині. Перший був встановлений на його могилі на Личаківському кладовищі у 1990 році. Він зображає молодого композитора поряд із роялем. Це – робота двох талановитих львівських скульпторів Миколи Посікіри та Любомира Яремчука. Одинадцять років   влада не дозволяла родині Івасюків поставити пам’ятник на його могилі… Другий пам’ятник у Львові був встановлений у 2011 році на проспекті Тараса Шевченка, недалеко від Львівської консерваторії за кошти музиканта Святослава Вакарчука роботи скульптора Сергія Олешка і архітектора Михайла Ягольника.

Довідково. Брюховичі — селище міського типу в Україні, підпорядковане Шевченківському району міста Львова.

Пам"ятник В. Івасюку, відкритий днями (18_10_20р.) в смт Брюховичі

Опубліковано Йосипом Марухняком Середа, 21 жовтня 2020 р.

Коментарі