У Білорусі силовики почали розганяти протестувальників (ВІДЕО)

Новини 19 Серпня, 2020 277

Фото: страйк в Білорусі (tut.by)

У Мінську триває національний страйк, який оголосили 16 серпня. Силовики розганяють протестувальників, але білоруси виходять на протест.

Як пише «Четверта студія», про те,що зараз відбувається в країні – в матеріалі РБК-Україна.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на «Українську правду», координаційна рада білоруської опозиції продовжить роботу, незважаючи на погрози з боку президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це заявив офіційний представника ради Антона Родненкова

Пряма мова Родненкова: “Ці погрози, скоріше, носять вербальний характер. Це спроба залякати суспільство. Однак ми всерйоз це не сприймаємо і продовжуємо роботу в звичайному режимі. Заплановане на сьогодні перше засідання відбудеться.

Ми бачимо, що держава, влада готова діяти брутально і з порушенням законів.

Не виключаємо, що можуть і на такі заходи (затримання членів ради) піти. Всі члени ради віддають собі у цьому звіт. Однак передумов для переслідувань ми не бачимо. Координаційна рада – це неполітичний громадський орган. Це не та структура, яка хоче отримати владу.

Цей орган має на меті пошук суспільного консенсусу. Без діалогу, без побудови консенсусу в суспільстві із кризи, що склалася, не вийдеш”.

Деталі: Олександр Лукашенко на засіданні Ради безпеки Білорусі в середу пригрозив відповідальністю членам Координаційної ради опозиції, яку створено прихильниками Світлани Тихановської і яка вимагає зміни влади.

Пряма мова Лукашенка: “Створена так звана “чорна сотня” для прийому, передачі влади. Так званий штаб опозиції. Що дивно, там уже вишикувалися в черги і ділять портфелі. Я хочу сказати: шановні чорносотенці, в країні немає такої кількості портфелів, скільки вас стоїть у черзі. Мітли та лопати у нас є. Ми забезпечимо.

Хочу повторно нагадати: створення альтернативних, паралельних та інших органів, тих же “сотень” із метою захоплення влади карається законом”.

Передісторія:

У Білорусі вже понад тиждень тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошено чинного главу держави Олександра Лукашенка, який посідає цю посаду з 1994 року.

Вибори відбулися 9 серпня. Відповідно до затверджених ЦВК підсумків, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його основного опонента Світлану Тихановську – 10,12%.

Усього в ході акцій протесту було затримано близько 7 тисяч осіб. Одна людина загинула на акції протесту, одна – після затримання. Дотепер частину затриманих звільнено.

Із 13 серпня протести почалися на багатьох білоруських промислових підприємствах.

17 серпня Лукашенко допустив можливість проведення нових виборів голови держави після прийняття нової Конституції.

Білоруська опозиція днями сформувала координаційну раду з транзиту влади на чолі з екс-кандидатом у президенти Світланою Тихановською.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , ,