ЦВК ухвалила новий порядок зміни місця голосування

Новини 02 Грудня, 2019 87
Вибори на Львівщині. Фото 4studio

Вибори на Львівщині. Фото 4studio

Центральна виборча комісія на засіданні 2 грудня прийняла порядок тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Документ передбачає подання заяви про зміну місця голосування через електронну форму, а також через уповноважену особу.  Про це пише “Четверта студіяпосилаючись на ГМ “ОПОРА”.

Відповідно до нової редакції документу, тимчасово змінити місце голосування, окрім зареєстрованих виборців, можуть і громадяни, які не мають зареєстрованого місця проживання (так званої прописки).

Зміна місця голосування відбувається як лише на перший тур виборів, так і одночасно на обидва.

Також виборець може подати письмову заяву через уповноважену особу, оформивши нотаріально завірену довіреність.

У письмовій заяві зазначається прізвище, ім’я, по батькові, дата та місце народження, виборча адреса, вид та назва виборів, дата їх проведення, адресу перебування громадянина в день виборів та/або номер виборчої дільниці, на якій виборець хоче голосувати. Також заявник вказує причину зміни місця голосування. У заяві виборця, який не може пересуватись самостійно, обов’язково вказується адреса, де він перебуватиме у день виборів.

Крім того, виборець може подати заяву про зміну місця голосування через електронний сервіс на сайті Центральної виборчої комісії з використанням електронного підпису. Окрім інших відомостей, виборець має вказати адресу електронної пошти, куди буде надіслано підтвердження подачі заяви та посвідчення про зміну місця голосування.

Органи Державного реєстру виборців перевіряє, чи виборець має право голосу, чи не відноситься його виборча адреса до спецдільниці та чи не обрав він спецдільницю для зміни місця голосування. При відмові в задоволенні заяви виборця повідомляють невідкладно з зазначенням переліку підстав.

Виборець також може відкликати свою заяву про зміну місця голосування, не пізніше за 5 днів до дня голосування. Таку заяву орган ведення Державного реєстру виборців розглядає невідкладно.

 

Коментарі

Позначки: , ,