Трирічній дівчинці з Волині зробили пересадку стовбурових клітин у львівській лікарні

Новини 27 Липня, 2022 41

Трирічній дівчинці з Волині зробили пересадку стовбурових клітин у львівській лікарні

Зараз триває процес, коли кістковий мозок приживається

У Львові виконали першу трансплантацію кісткового мозку дитині. Пересадку стовбурових клітин зробили трирічній дівчинці з Волині. Зараз триває процес, коли кістковий мозок приживається.

Про це Суспільному розповіла лікарка-онколог Західноукраїнського дитячого медичного центру Христина Запоточна, пише Четверта студія.

Наразі дитина перебуває у спеціально облаштованому, стерильному боксі. До трансплантації дівчинка 8 місяців боролась з хворобою – пухлиною головного мозку. У 2021 її прооперували луцькі нейрохірурги. У Луцьку вона також отримала 9 хіміотерапій.

“Після дев’яти хімій нам показало МРТ, що все чудово виглядає, але щоб все це закріпити і бути більш впевненим далі в її житті, бо ніхто не знає як буде далі, ми вирішили зробити 10 хімію високодозну і зробити пересадку. Дякувати Богу, вона відійшла, все добре і почувається добре”, – розповідає мама пацієнтки.

Дівчинка стала донором сама для себе – їй трансплантували власні клітини. Забір клітин відбувся 10 червня. А через місяць, 11 липня, відбулась сама процедура пересадки стовбурових клітин. Її провели онкологи у Західноукраїнському дитячому медичному центрі. Сама процедура безболісна і минає швидко, каже онколог, яка проводила маніпуляцію, Христина Запоточна.

“Так як дівчинка маленька, їй не потрібна була велика кількість цих самих клітин, тому воно тривало 20 хвилин, ми вливали повільно 70 мілілітрів рідини, її зовсім нічого не турбувало”, – пояснює лікарка-онколог.

Після трансплантації маленька пацієнтка почувається добре, показники крові покращились. Дівчинку скоро випишуть з лікарні. Проте, аби повністю одужати, її ще чекає підтримувальна хіміотерапія.

До кінця року у Західноукраїнському дитячому медичному центрі планують провести ще кілька таких трансплантацій.

“Для нашого центру це дуже унікально і особливо, бо це дає нам змогу проводити всі етапи лікування, наприклад дітям з пухлинами мозку чи нейробластомами, попередньо така процедура відбувалася в Києві,” – каже Христина Запоточна.

Трансплантація для пацієнтів безкоштовна. Західноукраїнський дитячий медичний центр увійшов до пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я, за яким усі медичні витрати – попередні обстеження, сама процедура пересадки і терапія, яку отримує пацієнт у післятрансплантаційний період – оплачує держава.

Коментарі

Позначки: ,