Трускавецький водоканал винен мільйони за воду (ДОКУМЕНТ)

Новини 24 Лютого, 2020 337

Фото: Джерела Трускавця

Міський водоканал все більше грузне у борговій ямі

Ситуація оптимізму не вселяє – міський водоканал, який нині є комунальним підприємством, все більше грузне у борговій ямі.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на “Джерела Трускавця”, реальний стан справ міська влада приховує – трускавецький мер традиційно вдається до самовихваляння, розповідаючи байки про те, яких «успіхів» досягло підприємство за його каденції.

На останньому засіданні виконавчого комітету Андрій Кульчинський запевнив, що підприємство вчасно розраховується за спожиті послуги й частково погашає борги. За словами мера – проблем жодних!

Натомість за інформацією системи Ю-Контрол, трускавецький водоканал має податковий борг у 8,39 млн гривень! Як з’ясувалося, підприємство не сплачує ПДВ до державного бюджету, на цю суму будуть нараховані штрафні санкції і вона сягне близько 10 млн гривень.

Стільки ж підприємство боргує й дрогобицькому водоканалу, у якого купує послуги з водопостачання і водовідведення.

Нагадаємо, що криза на трускавецькому водоканалі досягла апогею влітку минулого року – у липні було арештовано рахунки та майно підприємства. На той момент загальна сума боргу зі штрафними санкціями складала 13, 5 млн. грн.

Аби врегулювати конфлікт Трускавецька міська рада підписала чотиристоронній договір: разом з водоканалом міста-курорту з Дрогобицькою міською радою та водоканалом міста Котермака.

Відповідно до цієї угоди боргові зобов’язання трускавецького водоканалу мерія взяла на себе. Оскільки «Альфа Плюс» вийшла з засновників товариства, подарувавши частку, що їй належала у статутному капіталі, Трускавецькій міській раді. Таке рішення підтримали  депутати, розуміючи, що борги підприємства тепер сплачуватимуть виключно трускавчани. Торік у серпні з міського бюджету було виділено 1,4 млн гривень для трускавецького водоканалу.

Мерія пробувала у суді оскаржити частину боргу перед дрогобицьким водоканалом – понад 6 млн грн, які були накопичені за період з 1 січня – 30 квітня 2016 року, однак суд позов  не задовольнив. Тож доведеться повертати всю суму!

Як відомо, у грудні 2015 р заборгованість Трускавця перед дрогобицьким водоканалом становив 4, 49 млн грн, з міського бюджету у 2016 році статутний фонд підприємства було поповнено на понад 2 млн грн, стільки ж внесла й «Альфа Плюс». Окрім цього трускавецький водоканал отримав механізм для формування економічно обґрунтованого тарифу. Тобто за наявності фахового менеджменту були передумови, аби підприємство почало працювати стабільно.

Натомість нинішні очільники міста умудрилися примножити борги підприємства у кілька разів! Через некомпетентність і злочинну бездіяльність міського голови Андрія Кульчинського та профільного заступника Олексія Балицького підприємство опинилося на межі банкрутства. Як вийти з цього колапсу – невідомо? Посадовці не звітують перед громадою щодо антикризового плану дій.

Нагадаємо, що за період головування Андрія Кульчинського вартість послуг з водопостачання та водовідведення для споживачів міста-курорту підвищувалася сім разів! Тариф у 33,7 грн за кубометр був затверджений трускавецьким виконкомом минулого тижня.

Проте підвищення вартості послуг не вплине на спроможність міського водоканалу розраховуватися з Дрогобичем. Адже у діючих тарифах неможливо передбачити кошти для погашення попередніх заборгованостей.

Коментарі

Позначки: , , , ,