Трускавецький водоканал обвинуватив у затопленні фекаліями вулиць, негоду і підприємців

Новини 26 Червня, 2020 395

Фото: Джерела Трускавця

Зливові дощі, що пройшли у Трускавці 21 – 22 червня, найбільше проблем створили підприємцям, що здійснюють діяльність в районі вулиць Т.Шевченка – Річки. Такої кількості опадів не було довгий час. Трускавчани знають, що на дамбі питного водосховища влаштований лоток для переливу. Рівень води там зараз складає біля 70 сантиметрів, чого за останні 15-20 років не спостерігалось. Тому на ситуацію з підтопленням ні водоканал, ні будь-хто інший не могли вплинути.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє Трускавецький водоканал у ФБ.

Як зазначається, «разом з тим, 23 червня обстежено фекальний та ливневий колектори в районі вул. Т. Шевченка біля колишнього магазину “Річки”. Виявлено, що мережі працюють в нормальному режимі, а те, що вода деякий час не сходила спричинено іншою проблемою.

Так, при проведенні реконструкції вулиці Т. Шевченка, дощові приймачі були підключені не до ливневого колектору, діаметр якого перевищує 1200 мм, а до фекального діаметр якого 400 мм, який не розрахований на прийняття великої кількості дощових вод. В цей же колектор підприємці підключили й дренажі від своїх приміщень. Вони вміють рахувати гроші, а провести лінію до ливневої каналізації 50-100 метрів дорожче, ніж 15-20 метрів до фікальної».

«Як наслідок, вода під час зливи переповнила фекальний колектор, підняла його рівень і як по каналізаційних, так і по дренажних трубах в зворотньому напрямку підтопила приміщення», – наголосили у водоканалі.

 

Як пишуть «Джерела Трускавця», «міський водоканал Трускавця видав сумбурний текст, у якому пояснює причини паводків на центральних вулицях курорту Шевченка-Річки під час дощів».

Текст починається з ліричного відступу: «Навіть не посилаючись до історичної пам’яті старожилів міста, і те що назва «Річки» виникла не випадково, стверджуємо, що такої кількості опадів не було довгий час».

Далі йде повідомлення про те, що питне водосховище вперше за 20 років переповнене завдяки зливам. А, отже, на думку фахівців водоканалу, на ситуацію з підтопленням у центрі міста вони вплинути не можуть.

Однак 23 червня все ж спромоглися обстежити фекальний та ливневий колектори в біля колишнього магазину «Річки. Виявлено, що мережі працюють в нормальному режимі, а те, що вода деякий час не сходила спричинено іншою проблемою.

Під час проведення реконструкції вулиці Т. Шевченка, дощові приймачі були підключені не до ливневого колектору, діаметр якого перевищує 1200 мм, а до фекального діаметр якого 400 мм, який не розрахований на прийняття великої кількості дощових вод. В цей же колектор підприємці підключили й дренажі від своїх приміщень. Вони вміють рахувати гроші, а провести лінію до ливневої каналізації 50-100 метрів дорожче, ніж 15-20 метрів до фекальної, – йдеться у повідомлення водоканалу.

У відповідь трускавчани цілком слушно зауважують, що технічні умови на приєднання до каналізації видає водоканал. Підприємство також мало б контролювати виконання й заключати договори на водопостачання та водовідведення. Якщо воно цього не робить, а займається пошуком винних – то для чого таке підприємство створене.

Нагадаємо, що трускавецький водоканал, який нині є комунальним підприємством, все більше грузне у борговій ямі. Підприємство має податковий борг у понад 8 млн грн, бо не сплачує ПДВ до державного бюджету. На цю суму будуть нараховані штрафні санкції і вона сягне близько 10 млн гривень.

Стільки ж підприємство боргує й дрогобицькому водоканалу, у якого купує послуги з водопостачання і водовідведення. Більш ніж 20-ти мільйонний борг водоканалу Трускавця був виплеканий за каденції Андрія Кульчинського. «Альфа Плюс» вийшла з засновників товариства, подарувавши частку, що їй належала у статутному капіталі, міській раді. Боргові зобов’язання водоканалу мерія взяла на себе й має намір погашати його коштом бюджету, тобто трускавчани двічі заплатять за отримані послуги.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,