Трускавець завтра прийме бюджет на наступний рік

Новини 30 Листопада, 2022 120

Погоджено головний фінансовий документ громади на наступний рік

Завтра, 1 грудня, пройде 40 позачергова сесія Трускавецької міської ради, на якій депутати планують затвердити бюджет Трускавецької територіальної громади на 2023 рік. Тож напередодні сесії на засіданні бюджетної комісії депутати обговорили фінансовий документ громади та подискутували щодо шляхів її розвитку.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу Трускавецької міськради.

Як зазначив доповідач, начальник фінансового управління Микола Федоричак, робота над формуванням бюджету-2023 розпочалася ще в червні цього року. Проаналізувавши виконання бюджетів 2020, 2021 та 2022 років, були зроблені відповідні розрахунки і винесено на розгляд депутатів бюджет-2023. Дохідна частина бюджету запланована у розмірі 359 мільйонів 684 тисячі 800 гривень, з них найвагомішу частку становить податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) – 134 млн. грн. У видатковій частині бюджету не заклали капітальні видатки, враховуючи реалії війни. Хоча місцевим органам самоврядування органи вищої державної влади рекомендували скоротити освітні видатки на 10%, та у Трускавці ситуація особлива – внаслідок притоку ВПО (понад 14 тис. осіб) навантаження на освітян зросло. Тож поки що показники для освітян закладені на рівні 2022 року.

Більшість видатків бюджету – це «гола» зарплата (без індексації, яка призупинена) та енергоносії. При цьому поки що не враховано можливий ріст вартості енергоносіїв (газ, електроенергія) і взагалі не враховано можливість росту мінімальної зарплати. Так що рік для всіх буде непростим, важким. Але, як зазначив Микола Федоричак, все ж ситуація не є критичною, а бюджет планується збалансований.

Окрім питання бюджету-2023 на комісії погодили питання виділення для потреб місцевої поліції 458 тис. грн. на 10 комплектів рацій і 2 станції зв’язку, а також виділення коштів для придбання форменного одягу для місцевих надзвичайників, через що виникла необхідність вносити зміни до показників бюджету-2022.

Також депутати погодили внесення змін в рішення Трускавецької міської ради № 1730 від 02.12.2021р «Про затвердження Програми соціальної підтримки окремих категорій мешканців Трускавецької міської територіальної громади на 2022-2024 роки» та внесення змін до місцевої програми забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами медичного призначення для використання в амбулаторних та побутових умовах.

Присутні на засіданні комісії депутати Михайло Галик та Любомир Пасемко попросили більше уваги та коштів приділяти потребам сіл громади. Депутати Богдан Габшій і Юрій Наконечний наголосили на потребі пошуку додаткових надходжень і скорочення видатків. Депутат Роман Бучкович закликав наслідувати приклад Трускавецького водоканалу щодо належної сплати всіх податків (за його словами, у цьому році водоканал сплатив в казну міста біля 4 млн. грн.). Були обговорені інші поточні нагальні питання, зокрема щодо підготовки та роботи пунктів незламності. Із закликом гуртуватися та підтримувати один одного у важкий час війни звернувся до колег голова комісії, депутат Анатолій Стародуб.

Коментарі

Позначки: