Трускавець вп’яте зустріне Форум місцевого розвитку

Новини 01 Вересня, 2021 223

Трускавець вп’яте зустріне Форум місцевого розвитку

Там будуть напрацьовані нові важливі рішення для майбутнього розвитку громад

Масштабний захід організовують Львівська обласна рада та Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна».

Про те, як відбуватиметься захід та кому важливо його відвідати розповіла виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин.

 –           Галино, аналізуючи результати чотирьох проведених раніше форумів місцевого розвитку, які конкретні результати можете перелічити?

На мою думку, узагальнивши кількарічний період, скажу, що найкращим результатом і найбільшим досягненням є поява на мапі Карпат спроможних громад, потужних проєктних команд, які вже знають як і здатні ефективно залучати донорські кошти. Кожен такий захід спрямований на пошук практичних, ефективних рішень для громад.

Наприклад, без перебільшення можу сказати, що саме попередні Форуми місцевого розвитку, які відбувалися на Львівщині, дали старт державній програмі підтримки й розвитку гірських територій, запропонували ідеї напрямків секторальної підтримки для громад, а також були експериментальним майданчиком, де налагоджувалося проєктне партнерство у рамках програми транскордонного співробітництва.

Форум місцевого розвитку став місцем, де народилася ідея унікальної програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад. За кошти з бюджетів Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей та з державного бюджету і бізнесу вдалося спрямувати  на втілення конкретних  ініціатив від громад. Цьогоріч буде реалізовано загалом 80 проєктів, по 20 у кожній області.

–           Таким чином, ініціатива знизу, підтримана центральною владою приносить добрі результати?

Саме так. Ми розраховуємо на те, що учасники цьогорічного V Форуму місцевого розвитку, який триватиме 2-3 вересня у Трускавці,  використають усі можливості та напрацюють нові важливі рішення для майбутнього розвитку громад. Враховуючи те, що форум відбудеться напередодні планування бюджетів уже на 2022 рік, рішення і пропозиції, які напрацюють практики самоврядування разом з кращими експертами, ще можливо імплементувати у бюджетний процес.

–           Кожного разу форум на Львівщині відвідують посадові особи, іноземці. Якою буде цьогорічна аудиторія?

Імена спеціальних гостей ми не відкриваємо, але зазначу, що буде високе представництво від уряду і парламенту. Частину інфраструктури форуму ми цього разу вперше доповнимо мобільним залом – це пересувна споруда, у якій ми розмістимо гостей, які приїдуть з усіх регіонів, дотримуючись звісно карантинних вимог.

Концепція форуму передбачає багаторівневе представництво, нам треба залучити усіх, хто впливає на місцевий розвиток. Тому серед спікерів представники парламенту та уряду, керівники органів самоврядування з різних регіонів України, сусідніх держав-членів Європейського Союзу, представники Європейської Комісії, відомі експерти.

           Які основні теми  панельних дискусій?

Це як завжди транскордонна співпраця. Карпатський регіон об’єднує п’ять держав і програми працюють з 1993 року. В Україні нам вдалося залучити до програм представників самоврядування чотирьох прикордонних з Європейським Союзом областей і навіть  вийти за межі Карпат.

Донецький і Луганський регіони будуть також в епіцентрі цьогорічних дискусій у Трускавці. Бо ми говоритимемо про перспективи розвитку вугільних регіонів у контексті реінтеграції окупованих територій, про справедливу трансформацію вугільних регіонів.

Також у перший день форуму відбудуться фахові дискусії щодо можливостей та викликів, які постають перед Україною у процесі впровадження програми дій Європейської Комісії «Європейський зелений курс». Програма має на меті перехід до кліматично нейтральної Європи у перспективі до 2050 року. Для багатьох голів громад «європейський зелений курс» – це щось далеке. Але насправді така перспектива вже на цьому етапі стосується кожної громади, кожного підприємства. Експерти з європейських країн дадуть конкретні поради, як враховувати  політику «європейського зеленого курсу» в стратегіях громад.

Особисто для мене це наріжна дискусійна панель.

–           Чи матиме продовження Програма транскордонного співробітництва “Польща-Білорусь-Україна”, яка уже 17 років фінансово підтримує розвиток громад на прикордонних територіях?

Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна з 2017 по 2021 роки стала для українських громад важливим ресурсом. Також це була найкраща можливість проєктним командам вчитися гри за європейськими правилами, формувати партнерство. Цього місяця уже затверджено стратегічні напрямки програми на 2021-2027 роки. То ж громади, які не мають досвіду написання проєктів, на таких заходах зможуть отримати знання, почути про кращі практики з минулого, перспективи та розуміння, з ким можливо спільно подавати заявки.

Ми завжди показуємо реалістичні можливості. Для Львівщини – це співпраця з польськими партнерами, але на часі міжрегіональне партнерство з Румунією, Угорщиною, Словаччиною.

–           Успіх серед міжнародних партнерів очевидно матимуть громади, які зуміють швидко втілювати інноваційні рішення і зможуть максимально прозоро управляти на своїх територіях. Йдеться про необхідність цифрової трансформації громад. Про це також можна буде більше дізнатися на форумі?

Багаторічний партнер асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» – «Фонд Східна Європа» також є партнером Міністерства цифрової трансформації України у проєкті запровадження застосунку «Дія». Це можливість громадам бути онлайн постійно, щоб комунікувати з мешканцями, надаючи послуги.

Під час однієї з панелей форуму ми будемо говорити з представниками різних міст про те, як громади впроваджують у себе цифрові рішення. Успішні кейси Дрогобича і Львова знають усі, але для нас буде цікавим досвід Межівської селищної ради з Дніпропетровської області. Це сільська громада, яка усі свої сервіси перевела в онлайн. Фонд «Східна Європа» дає платформу і навчає, як громада може її застосувати. Звісно, гірські території мають погану цифрову доступність, районні центри – кращу. Але на даному етапі важливо переконати місцевих голів, що «цифровізація» сьогодні – це важлива державна політика. На місцях, у кожній громаді потрібні люди, які зможуть цю практику втілити.

–           Як відбуватиметься спілкування між гостями форуму, якщо ми говоримо про обмін досвідом, як це можливо організувати ?

Ми переконані, що цьогоріч практики усіх рівнів управління разом зможуть максимально ефективно зануритися в тематику і проблематику формування і розвитку громад не лише карпатського регіону, а й цілої держави. Тематичні дискусії відбуватимуться у форматі світового кафе, де кожен охочий зможе запропонувати свої ідеї. Також буде спілкування в групах, воркшопи, а ще для гостей форуму ми, як завжди, запланували креативні заходи. Це спільна ранкова пробіжка, яка нас згуртує і наповнить енергією, культурно-мистецька вечірня програма. Традиційно ми назвемо і відзначимо лідерів Карпат.

Запрошую долучатися усіх. Зазначу, що кожен зможе переглядати трансляцію V Форуму місцевого розвитку онлайн 2-3 вересня в ефірі та на фейсбук сторінці форуму та телеканалу «Перший Західний».

Коментарі

Позначки: , ,