Трускавець розпочав процедуру присвоєння статусу курорту державного значення

Новини 10 Квітня, 2021 295

Трускавець, Львівська область

Трускавецька міська рада передала документацію щодо оголошення природної території міста Трускавця курортом державного значення у Львівську обласну державну адміністрацію.

Загалом це більш як десять томів із науковими обґрунтуваннями ДУ «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології МОЗ України», картосхемами та іншими необхідними матеріалами відповідно до Закону України «Про курорти». Їх Трускавецька міськрада готувала впродовж 2-х років у співпраці з санаторно-курортними закладами.

«Ми пройшли один із найважливіших етапів підготовки документації для отримання статусу курорту державного значення, сформували пакет необхідних документів, – пояснює Андрій Кульчинський, міський голова Трускавця. – Сподіваюся, що наша багаторічна праця увінчається успіхом, нам вдасться швидко пройти ряд необхідних погоджувальних процедур і ми отримаємо довгоочікуваний статус для нашого курорту».

Заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний зауважив, що в Україні є загалом 7 курортів державного значення, але курорти Львівщини такого статусу поки що не отримували.

«Дуже важливо, що сьогодні цей процес зрушився. Важливо, що Трускавець зробив вагомий крок до процедурного закріплення статусу курорту державного значення, адже це один із найдавніших бальнеологічних курортів Європи, – переконаний Віталій Загайний. – У чому переваги такого статусу? Це збереження унікальних природних ресурсів, якими відоме місто, можливість залучення коштів державного бюджету на потреби курорту, а також ми прогнозуємо підвищення інвестиційної привабливості Трускавця завдяки присвоєнню статусу курорту державного значення».

Після опрацювання поданої документації Трускавця обласна державна адміністрація скерує проєкт рішення щодо підтримки надання статусу курорту до Львівської обласної ради для розгляду на черговому засіданні з подальшою передачею документів до Державного агентства розвитку туризму України.

Після погодження центральними органами виконавчої влади Уряд скеровує законопроект щодо оголошення природної території міста Трускавця курортом державного значення до Верховної Ради України, а парламент ухвалює остаточне рішення.

Зазначимо, що документацію на присвоєння статусу курорту державного значення вже подав Моршин. Вона проходить погодження у центральних органах виконавчої влади.

Довідка

У Трускавця є офіційний рік заснування курорту – 1827. Тоді відкрито водолікарню для мінеральних купелей. Але тутешня вода «Нафтуся» відома ще з 1469 року, її властивості вже у 1578 році описував лікар короля Речі Посполитої. Наукове дослідження води «Нафтуся» розпочав львівський аптекар Торосєвич, він вперше зробив її хімічний аналіз у 1835 році.

Коментарі

Позначки: