Трамп зупинив допомогу Україні – ЗМІ

Новини 24 Вересня, 2019 67

Фото: Укрінформ

Президент США наказав призупинити оборонну допомогу Україні незадовго до телефонної розмови із Зеленським у липні, що може свідчити про мотивовану позицію Трампа.

Про це пише The Washington Post із посиланням на анонімних чиновників адміністрації США,- повідомляє “Укрінформ”.

“Дональд Трамп наказав в. о. глави своєї адміністрації Міку Малвані притримати майже $400 млн військової допомоги для України щонайменше за тиждень до телефонної розмови в липні з Президентом України, під час якої, за повідомленнями, він тиснув на нього, аби той провів розслідування проти сина колишнього віцепрезидента Джо Байдена”, – зазначається в повідомленні.

За інформацією чиновників, адміністративно-бюджетне управління Білого дому передало це розпорядження президента Держдепу й Пентагону під час міжвідомчої зустрічі ще в середині липня (розмова президентів США й України відбулася 25 липня).

Тоді цей крок пояснювався тим, що Трамп “занепокоєний” і хоче проаналізувати, чи доцільно витрачати гроші на допомогу Україні.

Представникам адміністрації було доручено довести до відома Конгресу, що затримка є частиною “міжвідомчого процесу”, але при цьому не давати законодавцям додаткової інформації.

Ця схема продовжувала працювати майже два місяці, поки Білий дім не зняв обмеження зі згаданих коштів в ніч проти 11 вересня.

“Наказ Трампа затримати допомогу Україні за тиждень до телефонної розмови з Володимиром Зеленським 25 липня, ймовірно, порушить питання про мотивацію його рішення та спричинить підозри на Капітолійському пагорбі щодо спроби використати схвалену Конгресом допомогу для тиску на свого політичного суперника”,- наголошується в публікації.

Таким чином, оприлюднення цієї інформації доповнює політичний скандал у США, який загострився минулого тижня.

Нагадаємо, американські ЗМІ повідомили про скаргу “викривача” з-поміж співробітників розвідки, які опрацьовують зарубіжні комунікації Білого дому. Він, зокрема, доповів своєму керівництву, що під час розмови Трампа з іншим “іноземним лідером” (якого американські ЗМІ ідентифікували як Володимира Зеленського) глава Білого дому зробив неприпустиму “пропозицію”. За даними медіа, це могло стосуватися тиску на українську сторону з метою примусити відкрити розслідування проти родини Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на наступних виборах президента США.

Це, серед іншого, може вважатися закликом до іноземної держави втрутитися у виборчу кампанію в Сполучених Штатах.

Як повідомлялося, у середу, 25 вересня, запланована зустріч президентів України і США в Нью-Йорку на полях 74-ї сесії Генасамблеї ООН.

 

Коментарі

Позначки: , , ,