То є Львів: старовинні двері стають жертвами байдужості і злодійства (ФОТО)

Новини 17 Січня, 2020 1 051

Фото: ФБ/Архітектура Львова

Знищуються унікальні двері до під’їздів будівель у центрі міста

У Львові за мовчазного потурання городян, знищуються унікальні двері до під’їздів будівель у центрі міста.

Як пише “Четверта студія”,   ‎Milia Sydor‎ на сторінці спільноти «Архітектура Львова» у ФБ повідомила, що  невідомі намагаються зірвати нейзильберовий лист із дверей будинку № 69 на вул. Дорошенка.

«Час до часу ходжу цією вулицею і більше місяця тому зауважила, що почали віддирати нойзільберову бляху з вхідних дверей. Сьогодні двері в ось такому стані. Цікаво, чому мешканцям будинку № 69 по вул. Дорошенка настільки байдуже, як виглядатиме вхід до їхнього помешкання? Яких заходів вжити, щоби врятувати ситуацію?», – зазначає у своєму дописі ‎Milia Sydor.

Скриншот ФБ

Фото: ФБ/Архітектура Львова

Сриншот ФБ

Довідково. Нейзильбер (від нім. Neusilber — «нове срібло») — сплав міді з 5…35 % нікелю і 13…45 % цинку. Інші назви цього сплаву або окремих його різновидів: нікелеве срібло (Nickel silver), німецьке срібло (German silver), нове срібло (New silver), віреніум (Virenium). Характеризується корозійною стійкістю, підвищеною міцністю і пружністю після деформації, задовільною пластичністю в гарячому й холодному стані. Застосовується в промисловості для виготовлення деталей точних приладів, медичних інструментів, парової і водяної арматури, а також ювелірних виробів, нагород і монет (останнім часом частіше використовують саме нейзильбер, хоча традиційно при цьому його називають мельхіор, — він колись широко застосовувався у цій якості).

Вулиця Петра Дорошенка — одна з центральних вулиць міста Львова у Галицькому районі. Історія вулиці Дорошенка починається з 1470 року. У документах того часу згадується якийсь «лан Зиндріха». Це була ділянка землі у верхній частині вулиці, яка належала пані Мікулинській, або Мікулині. Дорога, що вела до цього маєтку, й послужила основою теперішньої Дорошенка.

Коментарі

Позначки: , ,