Ті, хто проти конкурсу Мусліма Магомаєва у Трускавці, є псевдопатріотами, – міський голова Кульчинський

Новини 30 Вересня, 2019 186
Ті, хто проти конкурсу Мусліма Магомаєва у Трускавці, є псевдопатріотами, - міський голова Кульчинський

Андрій Кульчинський

Ті, хто проти конкурсу Мусліма Магомаєва у Трускавці, є псевдопатріотами. Такою безапеляційною заявою мер міста-курорту намагався додати плюсів концерту переможців конкурсу імені азербайджанського співака, який відбувся минулого тижня у Трускавці на майдані Незалежності. Про це пишуть Джерела Трускавця.

“У Радянському Союзі симфонічні оркестри були, а в Україні нема, – сипав ностальгійними «перлами» на апаратній нараді в мерії Андрій Кульчинський. – Я не пам’ятаю, коли симфонічний оркестр звучав у Трускавці. Ну, напевно, з того часу як розпався Радянський Союз”.

Трускавецький міський голова повідомив, що не розуміє зловживання окремих людей, які, на його думку, займаються псевдо патріотизмом, називаючи Магомаєва співаком радянської доби.

“Всі хочуть, щоб приїжджали до нас багаті туристи, але не знають як це зробити. Коли ми тільки починаємо розуміти це – починається спротив, – бідкався міський очільник. – Маю достовірну інформацію, що якби ми прийняли рішення про відміну конкурсу Магомаєва, то в Азербайджані мала бути петиція про саботаж Трускавця азербайджанськими туристами”, – страхав присутніх Андрій Кульчинський.

“Ми всі вдягаємо вишиванки, ходимо до церкви хреститися і не розуміємо з чого починається національна свідомість. Говорити, що до Трускавця повертається радянщина – некоректно. Так вважають ті, які взагалі українською культурою, українськими всіма письменниками й поетами ніколи не займалися. У нас в Трускавці є великий прорив: рівень національної свідомості почав саме зараз зростати в правильному напрямку”, – підсумував спіч трускавецький мер.

Таке просторікування Андрія Кульчинського, звісно ж, ніхто не сприймає за чисту монету. Сумбурні, вкрай примітивні монологи міського очільника свідчать про відсутність державницького мислення й елементарну необізнаність. Дивно, що мер жодного разу не був присутнім на виступі симфонічного оркестру школи Трускавецької мистецтв, який є постійним учасником загальноміських заходів, лауреатом всеукраїнських конкурсів. І симфонічний оркестр SINFONIETTA Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського, який супроводжував виступ лауреатів конкурсу Магомаєва, також не є проблемою почути. Зрозуміло, якщо таке бажання виникає з любові до мистецтва, а не продиктоване намірами «освоїти» бюджетні кошти.

Нагадаємо, що торік у Трускавці відбувся Міжнародний конкурс вокалістів «Пам’яті Мусліма Магомаєва». Трускавецький мер лобіював виділення з бюджету 140 тис грн для його організації. А проведення концерту переможців коштувало трускавецьким платникам податків ще 60 тис гривень.

Цього року конкурс пам’яті Магомаєва заплановано провести вдруге. З такими намірами згодні далеко не всі трускавчани. На офіційному сайті міської ради 12 вересня було зареєстровано петицію з вимогою – скасувати бюджетне фінансування для проведення конкурсу «Пам’яті Мусліма Магомаєва». Він мав би відбутися за меценатської підтримки азербайджанської спільноти.

Як відомо, Муслім Магомаєв – радянський, азербайджанський, російський оперний та естрадний співак, Народний артист СРСР. Без сумнівів, він – талановитий співак, однак є чимало видатних українських виконавців, творчість яких у першу чергу заслуговує на вшанування і популяризацію.

На думку автора петиції такою постаттю є Василь Сліпак, всесвітньо відомий український оперний співак. Він був солістом Паризької національної опери, волонтером, учасником Революції Гідності та бойових дій на Донбасі. Загинув у бою від кулі снайпера.

Проголосувати за скасування конкурсу пам’яті Мусліма Магомаєва за кошти міського бюджету і проведення натомість заходу на вшанування українського співака-воїна Василя Сліпака можна тут.

Коментарі

Позначки: ,