Тбілісі може розцінити призначення Саакашвілі віце-прем’єром України як недружній крок Києва – посол Грузії

Новини 24 Квітня, 2020 653

Ілюстрація: Цензор.нет

Можливе призначення колишнього президента Грузії (2004-2013 рр.), екс-голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі на посаду віце-прем’єр-міністра України з реформ із великою ймовірністю буде сприйняте у Тбілісі, як недружній і неприйнятний з боку стратегічного партнерства крок, вважає посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

“Ви знаєте, що Міхеіла Саакашвілі визнала Грузинська держава, грузинське правосуддя винним, і його оголошено в міжнародний розшук. Свого часу було звернення до української сторони про затримання і передання Міхеіла Саакашвілі в Грузію, і було передано матеріали порушених кримінальних справ … Крім того, варто нагадати, що ця людина неодноразово закликала повалити легітимно обраний уряд Грузії насильницьким шляхом. На тлі всього викладеного можливе призначення пана Саакашвілі з великою ймовірністю буде сприйняте у Тбілісі, як недружній і неприйнятний з боку стратегічного партнерства крок”, – сказав він у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в п’ятницю.

Шарашенідзе наголосив, що українська сторона поінформована про ставлення Грузії до цього питання.

“Ми бережемо нашу дружбу, і дуже сподіваюся, що, приймаючи рішення, стратегічний партнер врахує ставлення грузинської сторони до персони Саакашвілі та історії його злочинів у минулому, що підтверджується судовими постановами, які набули чинності”, – зазначив дипломат.

Водночас посол звернув увагу на те, що з дня відновлення незалежності двох країн відомий не один приклад взаємної підтримки та тісної співпраці між Грузією і Україною. Сьогодні динаміка співробітництва країн дуже висока, і у двосторонніх, і в міжнародних форматах.

“Ми тісно співпрацюємо в рамках ГУАМ, у питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції, в рамках ініціативи “Східне партнерство”, в рамках міжнародних організацій. Особливо необхідно відзначити взаємодопомогу і зусилля в питаннях конфлікту з Росією і деокупації. У Грузії Україну вважають однією з дружніх країн, а український народ – найближчим”, – сказав Шарашенідзе.

Він також нагадав про торішній візит президента і прем’єр-міністра Грузії в Україну, в рамках якого було підписано документ про створення грузинсько-української стратегічної ради високого рівня, який поклав основу для інституціоналізації стратегічного партнерства обох країн. Однак посол зазначив, що таке показове співробітництво “не всім подобається”,

“Були неодноразові спроби штучно внести розбрат у наші відносини, та, на щастя, вони були безрезультатні”, – резюмував він.

Раніше Саакашвілі написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook, що отримав пропозицію стати віце-прем’єр-міністром з реформ у Кабінеті Міністрів України. “Для мене велика честь отримати від президента Зеленського пропозицію стати віце-прем’єром уряду України з реформ. Я також мав дуже змістовну й корисну розмову з прем’єр-міністром Шмигалем, протягом якої ми детально обговорили всі питання, пов’язані з моєю можливою роботою в уряді”, – написав він.

 

Коментарі

Позначки: , ,