Таємні контакти з ФСБ: польський генерал відмовився давати свідчення

Новини 06 Грудня, 2017 77

Пьотр Питель

Генерал додав, що почувається комфортно з психологічної точки зору, оскільки він не відчуває за собою жодної провини

Польський генерал, колишній голова служби військової контррозвідки (SKW) Польщі Пьотр Питель, якого було затримано в середу, відмовився давати свідчення і заявив, що справа є політичною.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Я відмовився давати свідчення. Складно реагувати на абсурдні питання. Cправа є політичною”,- заявив Питель після допиту у прокуратурі.

Військова жандармерія Польщі у середу вранці затримала у Варшаві колишнього голову Служби військової контррозвідки Польщі (SKW) генерала Пьотра Пителя. Йому та попереднику Пителя на цій посаді Янушу Носеку і ще одному офіцеру польської контррозвідки закидають неофіційні контакти з представниками ФСБ без попередньої згоди на це керівництва держави.

За співпрацю зі спецслужбами іншої країни колишньому голові військової контррозвідки Польщі Пителю загрожує тюремне ув’язнення до трьох років.

Торік у грудні варшавська прокуратура поінформувала про розслідування справи з перевищення службових повноважень колишніми головами військової контррозвідки РП. Тоді повідомлялося, що вони вступили в контакт із представниками спецслужби іншої країни без згоди на це голови Ради міністрів РП, що вимагає закон про військову розвідку та контррозвідку. У цій справі у квітні п.р. в якості свідка допитано чинного президента Євроради, екс-главу польського уряду Дональда Туска.

Прокуратура звинувачує двох колишніх керівників військової контррозвідки та одного офіцера цієї служби в тому, що в 2010 році між  SKW і ФСБ було невідповідним чином підписано угоду про співпрацю. Вона стосувалася питання щодо повернення до Польщі через територію Росії польського військового контингенту в Афганістані.

Президент Євроради, тодішній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск став на захист двох колишніх голів служби військової контррозвідки РП, зазначивши, що вони були взірцем відповідальності і патріотизму.

Коментарі

Позначки: ,