Ситуація з руйнуванням історичних пам’яток у Львові стала критичною, – експерти

Новини 20 Січня, 2020 863

 

Сьогодні, 20 січня, у львівському прес-клубі відбулась прес-конференція на тему: “Зупинити незаконні забудови в історичній частині міста. Львів’яни готують скаргу у штаб-квартиру ЮНЕСКО”, інформує 4studio.

Участь у обговоренні проблеми взяли: Микола Гайда, голова Українського національного комітету Міжнародної ради з охорони пам’яток і визначних місць (ІКОМОС); Олег Микита, голова Львівської обласної організації Національної спілки художників України; Мейлах Шейхет Meylakh Sheykhet директор Центру дослідження юдаїки і благодійної організації «Єврейське відродження»; Тетяна Могінська, юристка.

До участі в прес-конференції організатори запросили також заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка, проте, він до розмови не долучився.

“Зараз ми маємо дуже невизначену ситуацію з історичною спадщиною, а все через відсутність чітких рамок стосовно законної частини: за що може відповідати міська влада, а що чітко має регулюватись законодавством України. Зараз ми будемо скаржитись до ЮНЕСКО, бо ми фактично безсилі, нас не слухають і не чують. Саме тому у Львові є такі скандальні справи з забудовами на Міцкевича,9 та 10 чи готель на Федорова… Ми маємо врешті сісти й стврити конструктивний діалог”, –  вважає Микола Гайда.

“Я переконана, що в Україні достатньо хороше законодавство, що стосується містобудівництва у історичних ареалах. Разом із тим, місцева влада нехтує цим і видає дозволи. Такої ситуації з тотальними забудовами на історико-культурних територіях нема певно більше ніде. Міська влада так і не провела належної інвентеризації земель, що і призводить до видачі дозволів на будівництво у історичному ареалі, єдине, що спричиняє проблему – невиконання місцевою владою законодавства України”, – сказала Тетяна Могінська.

“Культурна спадщина – це надбання світу, адже, в роки лихоліття чи через особисті обставини багато мешканців покидають свої рідні міста, проте, їхнє тяжіння до рідних міст не змінилось. Не може вирішуватись доля культурно-історичної спадщини на угоду олігархам по місцях, бо це веде до руйнації місцевих пам’яток. У Львові будується все на вигоду забудовника, а інтереси суспільства не враховуються”, – переконаний Мейлах Шейхет.

“Будинок на Міцкевича, 9, у самому серці Львова, – це зневажання історичної культури як такої. Зрозуміло, що це є інтерес олігархів, але, місцева влада систематично допомагає знищувати культурну спадщину. Ми маємо всі згуртуватись і відстоювати той чи інший культурний об’єкт, аби більше не повторити такої ситуації”, – зауважив Олег Микита, відповідаючи на питання, які автентичні види Львова більше не можна малювати на картинах з натури.

Додамо, що минулого тижня, після оприлюднення анонсу даної події, міська влада Львова пішла на випередження і оголосила про створення так званого “чорного списку” руйнівників пам’яток архітектури. Станом на зараз у списку фігурує 68 адрес.

Коментарі

Позначки: , ,