Синод в Стамбулі заслухає екзархів, потім обговорить томос – архієпископ

Новини 10 Жовтня, 2018 51

Патріарх Варфоломій. Фото: facebook.com/ecumenicalpatriarchate

Екзархи Вселенського патріарха звітуватимуть 10 жовтня

Обговорення питання отримання томосу на автокефалію української православної церкви можливе лише після сьогоднішнього звіту екзархів Вселенського патріарха у Стамбулі.

Про це у Facebook повідомив речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря), передає УНІАН.

За його словами, 9 жовтня екзархи Вселенського патріарха відбули з Києва до Стамбула, де звітуватимуть 10 жовтня.

”Лише після цього можливе обговорення питання томосу. Тому повідомлення, ніби ”Томос вже є” – не відповідають дійсності, а інформаційно – шкідливі, бо після хвилі ”перемоги” піде хвиля ”зради”, коли виявиться, що питання Синод ще не обговорив. Боролися за автокефалію 100 років – тож можемо ще трохи побути стриманими”, – наголосив архієпископ Євстратій.

Також речник Київської патріархії нагадав ”дорожню карту” отримання томосу.

Першим етапом ”дорожньої карти” є рішення Синоду Вселенського патріархату про надання томосу про автокефалію.

Потім на основі цього рішення – скликання та проведення у Києві Собору з участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про надання томосу.

”Собор здійснить церковне об‘єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, та обере її предстоятеля (ми будемо висувати та підтримувати патріарха Філарета)”, – зазначив архієпископ Євстратій.

Третій етап – отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ томоса як документа (грамоти).

Як повідомлялося, 9 жовтня у Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому можуть затвердити томос щодо автокефалії української православної церкви. Засідання Синоду триватиме з 9 по 11 жовтня. Воно проходитиме за зачиненими дверима, а його порядок денний офіційно не повідомляється.

Довідка. 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій президент Петро Порошенко заявив, що він та ієрархи УПЦ КП та УАПЦ вирішили офіційно звернутися до вселенського патріарха Варфоломія I з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента, яке 22 квітня було прийнято до розгляду синодом Вселенського патріархату.

3 вересня Порошенко повідомив, що Вселенський патріархат ухвалив рішення надати державам право на створення помісної церкви без урахування позиції Москви.

 

Коментарі

Позначки: , ,