“Свободівець” Кривецький отримав землі АТОвців на Львівщині (ВІДЕО)

Новини 11 Червня, 2021 1 819

Фото: Аграрний тиждень

У комплексі Edem Resort преміумкласу у селі Стрілки поблизу Львова є готель, озера, мистецькі парки, басейни, медичний центр, тенісні корти, виноградники та конюшні, а віднедавна ще й поля для гольфу. Сюди приїжджають відпочивати імениті люди, народні депутати чи їхні діти. Edem Resort належить бізнесмену та колишньому народному депутату від партії “Свобода” Ігорю Кривецькому.

Журналісти сайту “Наші гроші” та Zahid.net викрили схему, як власник скупив гектари земель навколо свого комплексу практично за безцінь, повідомляє “Прямий”.

Вартість найдешевшого номера стартує від 14 тисяч гривень за добу. Навколо – парки й СПА-салони. Крім відпочинку та краси, на території є виноградники та конюшня. І це не все. На території постійно тривають будівельні роботи та розширення. Для всієї цієї розкоші потрібно чимало землі, а ділянки тут цінні – біля лісу та ще й поблизу рекреаційного комплексу. Тож мали б коштувати недешево. Та місцеві селяни не можуть самі ні вигідно продати свої наділи, ні потрапити в Edem Resort.

“Почалася скупка цих земель навколо Edem Resort, звісно, коли діяв мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. І така схема за участі учасників АТО була задіяна саме для того, щоб обійти цей мораторій”, – каже журналіст сайту Zahid.net Андрій Дрозда.

П’ятеро учасників – Володимир Сірків, Олександр Кобцев, Богдан Буяльський, Василь Кожушко і Ростислав Фесенко – отримали ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Стрілківської сільської ради поряд із Edem Resort. Це підтвердили у Держгеокадастрі. І вже через кілька місяців продали їх Галині Середницькій. Вона працює бухгалтером в Edem Resort. Зрештою ділянки опинилися у власності відпочинкового комплексу ТзОВ “Узлісся”, який теж належить Ігорю Кривецькому, а представником є генеральний менеджер Ігор Волошин.

“Ми зрозуміли, що всі ці землі скуповують люди, які працюють в Edem Resort чи мають до нього юридичну дотичність. Це, зокрема, була тодішня бухгалтерка цього комплексу відпочинкового Edem Resort Галина Середницька та її чоловік. Власне, вже через них пізніше в досить стислий період часу у кілька місяців ці землі переходили безпосередньо до структур Ігоря Кривецького”, – зазначає Дрозда.

Журналісти “Прямого” спробували зв’язатися для коментарів зі Спілкою соціального захисту бійців АТО. Керівниця організації – вона ж і мати одного з учасників АТО – про ймовірну причетність до схем відкидає. Втім підтверджує, що їх син дійсно як ветеран отримав землю у Стрілках та згодом продав наділ.

“Так, я мама, яка допомагає учасникам отримати сільське господарство… він отримав сам в нашій сільській раді. Ну, в сусідньому селі в сільській раді… Ніякого Edem Resort не продавав. Через деякий час знайома також з сусіднього села в нього просто викупила. Я не знаю, чи вона працює бухгалтеркою в Edem Resort. По-перше, мій син мене не дуже у свої справи посвячує. А по-друге, скажіть, вам що, немає в чому копатися?”, – каже, керівниця Львівської обласної спілки соціального захисту бійців АТО Богдана Сірків.

За коментарем щодо ймовірного викупу земельних ділянок ми звернулися до керівництва відпочинкового комплексу Edem Resort. Однак відповіді не отримали. Самі ж селяни Стрілок про Edem Resort розповідають неохоче, навіть з острахом. Доступу до лісу немає, а на території комплексу їх не пускають навіть прогулятися. А землі, які раніше вони мали у власності, місцева влада виділила комусь іншому.

Журналісти Zahid.net з’ясували, що вся схема із закупівлею земель не могла б відбутися без участі та сприяння місцевих чиновників, інакше б це не спрацювало. За досить короткий час територія Edem Resort збільшилася на сто гектарів. Тепер тут замість полів та пасовищ – поля для гольфу та виноградники.

“У 2017 році було скуплено і приватизовано громадських сільськогосподарських земель більше ніж 50 гектарів, а в 19 році ще одна велика ділянка поруч із лісом, теж біля села Стрілки, понад 60 гектарів. Тобто разом ми маємо 100 гектарів. Треба було, на їхню думку, якось приватизувати, щоб вони належали родині Кривецьких, і тоді вони були готові вкладати далі в їхній розвиток гроші. Зокрема, серед планів, які тоді були названі – це побудова повноцінного поля для гольфу. У них було тільки тренувальне поле, а хотіли збудувати там на дев’ять чи скільки лунок поле, на якому можна було б проводити змагання. Також розширювалися виноградники, поля для виїзду коней”, – зазначає Дрозда.

Територія залишається закритою не тільки для місцевого люду, а й для всіх, хто не має достатньо грошей для елітного відпочинку чи покращення зовнішності. І тільки за попередженням. Місцеві мешканці пошепки переповідають, хто сюди приїжджає в СПА-салон та на косметичні процедури. Територія ретельно охороняється і чужі тут не ходять.

https://www.youtube.com/watch?v=qdd3DGuw-UE

Коментарі

Позначки: , ,