Світлана Тіхановська покинула Білорусь

Новини 11 Серпня, 2020 633

Фото: Світлана Тіхановська (facebook.com)

Виїхала в Литву

Головний конкурент чинної влади на виборах Світлана Тіхановська покинула Білорусь. Вона зараз перебуває у Литві.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на РБК-Україна, про це повідомив міністр закордонних справ країни Лінас Лінкявічус на своїй сторінці у Twitter.

 

Як пише “Громадське”, напередодні, 10 серпня, Комітет державної безпеки Білорусі стверджував, що запобіг замаху на головну конкурентку Олександра Лукашенка. Фактично у КДБ повторили заяву самого Лукашенка про те, що отримали від штабу Тіхановської повідомлення, що вони побоюються за життя кандидатки та бояться провокацій.

Що треба знати про вибори в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

За попередніми результатами виборів, Лукашенко здобув 80,23%, а в опозиційної кандидатки Світлани Тіхановської — 9,90%. Тіхановська не визнає офіційних результатів виборів президента, а також заявляє про готовність до довготривалих протестів у країні.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. Влада повідомила про затримання 3 тисяч людей та поранення приблизно 50 протестувальників.

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують.

Коментарі

Позначки: , , , , ,