Суд скасував арешт обваленого будинку у Дрогобичі (ВІДЕО)

Новини 05 Липня, 2021 2 708
У Дрогобичі тривають пошуково-рятувальні роботи на місці руйнування під’їзду в чотириповерховому житловому будинку

У Дрогобичі тривають пошуково-рятувальні роботи на місці руйнування під’їзду в чотириповерховому житловому будинку

Дрогобицький міськрайонний суд на Львівщині 24 червня ухвалив зняти арешт із чотириверхового будинку на вулиці Грушевського, 101/1, в якому 28 серпня 2019 року стався обвал. Тоді під уламками загинули восьмеро людей, зокрема, п’ятирічний хлопчик. 

Про це повідомляє Суспільне Львів, пише “Четверта студія”.

Під арештом будинок перебував з 2 вересня 2019 року. Фактично, через це майже два роки міська влада не могла аварійну будівлю ані знести, ані розпорядитися, що робити з ділянкою надалі.

З клопотанням скасувати арешт до суду звернувся директор комунального підприємства “Управитель ЖЕО” (колишній жек), на чийому утриманні перебуває будинок.

Як зазначено в ухвалі суду, директор підприємства у клопотанні вказав, що, за результатами детального обстеження, будинок перебуває в аварійному стані, непридатний до подальшого використання та відновленню не підлягає.

“Об`єкт огороджений, проте належним чином не охороняється територіальним підрозділом поліції. Є можливість проникнення на територію вказаного будинку сторонніх осіб, що цілком реально може спричинити непередбачувані наслідки для їхнього життя і здоров`я. І надалі продовжується руйнування під впливом зовнішніх факторів деяких конструкцій вказаного будинку, зафіксовано два підпали сторонніми особами. Тому будинок в такому стані несе загрозу для життя і здоров`я жителів міста”, — йдеться у клопотанні.

Будинок планують демонтувати

Скасувати арешт ЖЕО просило, щоб “запобігти виникненню можливої негативної техногенної ситуації з подальшого обвалу конструкцій будинку та через необхідність вирішення низки процедурних питань, пов`язаних з його демонтажем”.

Демонтаж, зазначили, “буде проводитись механічним способом спеціалізованими організаціями, з врахуванням забезпечення безпеки сусідніх будівель, громадян та робітників, які виконуватимуть демонтаж, а не методом контрольованого вибуху”.

Прокурор, зазначено в ухвалі, не заперечив щодо задоволення клопотання, як і потерпілі – колишні мешканці будинку.

За словами начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Дрогобицької міської ради Ігоря Юзьв’яка, наразі у них ще немає зазначеної ухвали суду, проте уже тривають пошуки організації, яка проведе демонтаж будинку на вулиці Грушевського, 101/1.

“Потрібно якнайшвидше приступити до демонтажу, – зазначає Ігор Юзьв’як. – Шукаємо, хто це буде робити. Що буде на тому місці, зможемо сказати пізніше. Поки що будинок не демонтований, там будуть тонни сміття. За день це все не зробиться”.

За словами речника міськради Зеновія Кваснія, розглядали два можливі варіанти, що буде на місці обваленого будинку: або сквер, або інша забудова, якщо дозволять геодезичні умови.

Нагадаємо, Суспільне розбиралося у причинах трагедії у Дрогобичі та проблемах старого житлового фонду в Україні. Документальний фільм-розслідування “Дрогобич 101/1” дає відповідь на запитання, що сталося, хто винен та що потрібно робити, аби подібні трагедії не повторилися з іншими будинками, збудованими за часів СРСР.

 

Коментарі

Позначки: ,