Суд продовжив Медведчуку арешт до 9 серпня

Новини 22 Червня, 2022 46

Медведчука підозрюють у скоєнні кількох злочинів: посягання на територіальну цілісність України, розкрадання природних ресурсів, передача таємної інформації російським спецслужбам, державна зрада та сприяння діяльності терористичної організації

Личаківський районний суд Львова продовжив арешт нардепа та лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука до 9 серпня. Про це йдеться у рішенні суду від 9 червня.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Суддя задовольнив клопотання прокурора щодо продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави ще на 60 днів — до 9 серпня 2022 року.

Медведчука підозрюють у скоєнні кількох злочинів: посягання на територіальну цілісність України, розкрадання природних ресурсів, передача таємної інформації російським спецслужбам, державна зрада та сприяння діяльності терористичної організації. Підозра за останнім епізодом (сприяння тероризму) була оголошена 8 жовтня 2021 року.

12 жовтня 2021 Печерський райсуд Києва відправив Віктора Медведчука під домашній арешт. Але згодом його адвокат повідомив журналістам, що з Медведчука зняли електронний браслет, бо “закінчився термін дії запобіжного по одному з проваджень”.

Окрім лідера ОПЗЖ, розслідування ведеться щодо п’ятого президента Петра Порошенка — суд має розібратися, чи він знав та сприяв Віктору Медведчуку передавати гроші проросійським бойовикам на Донбасі у “вугільній справі”.

27 лютого 2022-го з’явилася інформація про те, що Медведчук залишив адресу, за якою він відбував домашній арешт. Його адвокатка Лариса Чередніченко тоді повідомила Суспільному, що Віктор Медведчук, якого звинувачують у державній зраді, “перебуває у безпечному місці у Києві”.

12 квітня 2022 року президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Віктора Медведчука та опублікував його фото в наручниках та у військовій формі. Згодом він запропонував обміняти Медведчука на українців, які опинилися в російському полоні.

СБУ повідомила деталі затримання: Федеральна служба безпеки Росії намагалася вивезти Медведчука спочатку до Придністров’я, а потім до Москви. Контррозвідка СБУ прорахувала десятки версій, чітко визначила справжній маршрут і з’ясувала місце прибуття евакуаційної групи ФСБ. У результаті Медведчук був затриманий під час виїзду з Київської області.

Пізніше Медведчук звернувся до Володимира Зеленського та Володимира Путіна із проханням обміняти його на захисників Маріуполя та заблокованих у місті цивільних.

23 травня Медведчук розповів подробиці у справах щодо виведення з держвласності частини нафтопроводу “Самара – Західний напрямок” і закупівлі вугілля в “ЛДНР”. За словами політика, участь у реалізації обох схем брав п’ятий президент Петро Порошенко. Однак адвокат Порошенка Ігор Головань заперечив слова Медведчука.

Коментарі

Позначки: ,