Стефанішина розповіла, чому ЄС має відкрити кордони для України

Новини 15 Червня, 2020 859
У ЄС закликали притягнути до відповідальності причетних до розстрілів на Майдані

У ЄС закликали притягнути до відповідальності причетних до розстрілів на Майдані

Віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що рівень смертності в Україні у час пандемії коронавірусу дає підстави розраховувати на відкриття кордонів з ЄС. 

Про це вона розповіла в інтерв’ю “Європейській правді“.

Стефанішина наполягає, що у ЄС немає недовіри щодо медичної статистики в Україні, а офіційні рекомендації Єврокомісії є для України сигналом для початку прямого діалогу про відкриття кордонів.

“Це завдання Міністерства закордонних справ, тому що йдеться про діалог не лише з Брюсселем, а й із сусідніми державами, які, скажімо так, популярні для закордонних відряджень. І міністр закордонних справ приділяє цьому особливу увагу”, – сказала вона.

Віцепрем’єрка пояснила, що у порівнянні з іншими країнами ЄС в Україні не було зафіксоване різке зростання загальної смертності під час пандемії. “Навіть більше скажу, у нас щомісяця було менше померлих, ніж торік“, – зазначила вона.

Як вже писала “ЄвроПравда”, у багатьох країнах ЄС смертність зросла набагато більше, ніж на офіційно зафіксовану кількість померлих із COVID-19, через що вважають, що статистика враховує не всіх. Наприклад, у cічні-травні 2020 року в Іспанії зареєстрували на 44 тис. смертей більше, ніж торік, а у столичному регіоні Франції смертність зросла майже вдвічі порівняно з 2019 роком.

Українська статистика виявилася принципово іншою.

На підтвердження своїх слів Стефанішина навела дані Держстату щодо загальної смертності в Україні (сумарно від усіх причин) до квітня включно.

Загальна смертність в Україні, сумарно з усіх причин.
Дані Держстату, надані ЄвроПравді віцепрем’єркою
2019 рік 2020 рік % від 2019
лютий 47891 47128 98%
березень 49177 48326 98%
квітень 47879 46313 97%

“От дивіться: у лютому 2020 року в Україні на 2% менше людей, ніж у лютому-2019. У березні-2020 – також 98% від минулого року. У квітні-2020 – 97% від минулого року. Тому немає підстав навіть припускати, що померлих від епідемії “записують на інші причини”, – заявила Стефанішина.

На додачу в Україні не були перевантажені лікарні навіть у тих областях, де епідемічна статистика найгірша, сказала Стефанішина.

“Тому ми маємо всі підстави говорити, що карантин, запроваджений в Україні навесні, дозволив ефективно запобігти поширенню епідемії”, – підкреслила віцепрем’єрка.

Коментарі

Позначки: , ,