США виступають проти участі росіян у місії ООН на Донбасі

Новини 27 Листопада, 2017 109

Палата представників Конгресу США

Про це заявив спецпредставник США по Україні Курт Волкер в інтерв’ю газеті The Washington Post

Адміністрація США виступає за те, щоб у разі розміщення на сході України миротворчої місії ООН до її складу не включали громадян Росії. Про це заявив спецпредставник США по Україні Курт Волкер в інтерв’ю газеті The Washington Post, опублікованому на сайті видання в неділю, 26 листопада, інформує DW.

Зокрема, Вашингтон вважає, що охоронна місія ООН повинна мати свободу переміщення по всьому Донбасу і контролювати українську сторону кордону з Росією. “Контингент має отримати доступ до українсько-російського кордону і не мати у своєму складі жодного російського персоналу”, – наводить газета слова спецпредставника США.

Стратегія Вашингтона базується на припущенні, що глава Кремля прагне чи щонайменше розглядає можливість відмови від своїх фінансових і військових зобов’язань на сході України. Якщо довгострокова мета Путіна полягає в створенні промосковської України, тоді його постійне втручання дає протилежний ефект, вважає Волкер.

“Ми намагаємося прояснити наші варіанти. Якщо вони хочуть залишитися на своїх позиціях, зробити це вони можуть, проте це буде пов’язано для них з великими витратами. Якщо вони хочуть вийти з ситуації, такий розвиток подій може стати чимось, про що ми можемо домовитися і де ми можемо знайти шляхи ефективного досягнення цієї мети”, – відзначив він.

В інтерв’ю газеті Волкер нагадав, що у Києва також є зобов’язання у рамках мінських домовленостей, у тому числі проведення місцевих виборів на сході України, надання регіону спеціального статусу і амністія сепаратистам. Це, вказав автор статті, може статися, тільки якщо Путін виконає свою частину угоди.

На початку листопада Волкер повідомив, що Вашингтон попросив українську владу не висувати конкуруючі резолюції щодо миротворців, оскільки США зацікавив відповідний проект Москви. 13 листопада на зустрічі з Сурковим американський дипломат передав 29 поправок до російського проекту резолюції Радбезу. Але тільки з трьома з них російська сторона погодилася.

Проект резолюції, внесений Москвою на розгляд ООН, передбачає розміщення “блакитних касок”, озброєних стрілецькою зброєю, для охорони членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на лінії розмежування на Донбасі після відведення важкого озброєння сторонами конфлікту. Склад місії має бути погоджений представниками Києва і самопроголошених “республік”.

Київ наполягає на розгортанні місії і розміщенні миротворців ООН в усій зоні збройного конфлікту на Донбасі і ділянці російсько-українського кордону завдовжки 420 км, а також наданні їм широких прав.

Коментарі

Позначки: , , ,