Звільнення полонених, початок цілодобової роботи СММ ОБСЄ і доступ для моніторингу по всій окупованій території Донбасу, включно з україно-російським кордоном стануть визначальними показниками готовності Росії виконувати домовленості нормандської четвірки. Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в коментарі журналістам, пише Четверта студія.

«Дуже важливо, щоб протягом цих чотирьох місяців, які будуть до наступної зустрічі, реалізувалося перше – звільнення заручників. Щоб всі встановлені українці на окупованих територіях Донецька і Луганська, яких Путін і контрольовані ним бойовики під надуманими приводами не віддавали нам у 2017 році, у 2018 і 2019 роках, були звільнені», – підкреслила Ірина Геращенко. Зокрема, вона назвала і журналіста Станіслава Асєєва, і багатьох військових, які перебувають зараз у полоні бойовиків.

«Це буде перший маркер – наскільки Росія виконає домовленості, досягнуті в Парижі», – зазначила депутат.

Так само, за її словами, надзвичайно важливо, чи дійсно СММ ОБСЄ отримає нарешті доступ до всіх окупованих територій.

«Чи допустять їх до окупованого Дебальцевого, чи зможуть вони моніторити 24 години на добу сім днів на тиждень, в тому числі, на україно-російському кордоні», – наголосила Ірина Геращенко.

Співголова фракції додала, що важливо встановити контроль ОБСЄ не лише над обстрілами, а й над постачанням зброї на територію ОРДЛО.

«Адже поки цей кордон залишається відкритим, його чи не щотижня перетинають і російська зброя, і КАМАЗи з рублями, якими Росія купує лояльність бойовиків. І ось це має фіксувати СММ ОБСЄ – що відбувається на кордоні. Це будуть такі перші маркери», – зауважила депутат.

За словами політика, так само важливим показником стане  дотримання режиму тиші та гарантування безпеки біля точок розведення військ.

Ірина Геращенко наголосила, що останнім часом наші військові гинули не від обстрілів, а підірвалися на мінах, які були закладені бойовиками на тих територіях, де відбулось розведення військ.

«Дуже важливо, щоб ці території залишались розмінованими і щоб СММ ОБСЄ це контролювала», – зазначила вона.

Співголова фракції підкреслила, що поки що невідомо, з якими законодавчими ініціативами виступить монобільшість і команда президента щодо виборів, особливостей місцевого самоврядування або амністії.

«Така дискусія в парламенті ще не розпочалася. І очевидно, що настільки важливі закони не можуть прийматися в «турборежимі». Тут має бути серйозна, фахова, ґрунтовна дискусія», – вважає Ірина Геращенко.