«Справа Новака» може позбавити Україну політичної підтримки у Європі, – нардеп

Новини 21 Липня, 2020 541

Микола Княжицький. Фото 4studio

«Справа Новака» може позбавити Україну політичної підтримки у Європі

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав народний депутат фракції “Європейська солідарність” Микола Княжицький, повідомляє “Четверта студія”.

“Затримання колишнього керівника Укравтодору Славоміра Новака у Польщі багато хто називає політичним. Новак до роботи в Україні був міністром транспорту Польщі, керував офісом прем‘єра Дональда Туска, очолював виборчу компанію колишнього президента Броніслава Комаровського. На цих виборах Новак працював у штабі Рафала Тшасковського – опозиціонера, який програв чинному президенту Анджею Дуді два відсотка.

Коли у минулому скликанні парламенту я, як співголова групи міжпарламентських зв‘язків з Польщею зустрічався з представниками влади сусідів їхньою однією з головних претензій до України було навіть не вшанування воїнів УПА, а запрошення на роботу Новака. Чинна влада з правого ПІС завжди вважала Новака одним з головних своїх ворогів”, – йдеться у дописі.

Княжицький також додав, що як би справу в Україні вела СБУ або ДБР, Новак точно став би політичною жертвою.

“До «проамериканської» НАБУ поки є довіра. Хоча обвинувачення що до Новака не виглядають до кінця переконливими. Домовлявся, що на його фірму перераховуватимуть кошти, але їх не перерахували, намагався заснувати фірму у Польщі. При величезних коштах, які виділяються на будівництво доріг, конкуренції політичних груп за мільярди у кожній області, Новака звинувачують у можливому, але не доведеному отримані декількох десятків тисяч.

Політик наголосив, що Польща залишалася союзником України у протистоянні з Росією.

“Якщо все ж це вдасться довести – то злочин дійсно скоєно і НАБУ допоможе польській владі підтримати авторитет у боротьбі з опозицією, який похитнувся на цих виборах. Але якщо Новак доведе власну невинуватість, українському антикорупційному органу пригадають і програш у Євросуді у справі Георгий Логвинский, і «втручання у вибори у США», і бажання будь-якою ціною не піти у відставку зараз. Чинна польська влада мала складні стосунки з Україною. Саме ПіС ініціював визнання Волинської трагедії геноцидом українців проти поляків, саме за цієї влади активно нищилися українські могили у Польщі і підтримувалися антиукраїнські настрої. Але на міжнародній арені Польща залишалася союзником України у нашому протистоянні з Росією. У своєму збоченому трактуванні історії Путін ображає і принижує і чинну польську владу і польський народ”, – додав народний обранець.

Нардеп наголосив , що “справа Новака або продемонструє принципову фаховість нашого НАБУ, або у протилежному випадку може позбавити нас впливової політичної підтримки у Європі і двопартійної підтримки у Польщі”.

Коментарі

Позначки: ,