Спогади про аеропорт

Новини 26 Травня, 2020 621

Олег Височанський

«Ми готувались до виходу. Десь близько 10 ранку завалилась вежа, ми були контужені. Але сама вежа дуже вдало впала на сепарську сторону. З їхньої сторони це виглядало як якась руїна й утворило нам бар’єр. Перший поверх був цілком знищений та другий і третій поверхи залишилися. І на третьому поверсі в одній із кімнат ми облаштували такий собі пост, з якого і надалі можна було вести бої. Основне завдання диспечерської вежі – коригувати вогонь. Поки були очі терміналу, тобто вежа, доти наблизитись до терміналу було не можливо. Ми все могли бачити та вчасно відбитись”.

Розповідає Олег Височанський, кіборг, командир 9-ї роти 80-ої окремої десантно-штурмової бригади.

І от, близько 10 ранку, коли формувалася ЛТТБ, формувалась колона (три машини) – впала вежа, кантузило командира. Мені дають наказ, зупиняється колона, мене швидка довозить за Піски, за Водяне. Відкривається ЛТТБ, а там сидить десант – 8 чоловік, усі снаряджені, з боєприпасами та ще й машина вщент заповнена усім необхідним. Не знаю як я туди заліз. Одна нога в товариша на плечі, а він каже «та все окей». Ми набираємо обертів і женемо по злітній смузі. І тих півтори хвилини, що ми їхали, кілометр двісті, як він проходить цю злітну, – це було найстрашніше. Це реально перший раз, коли я відчув такий реальний страх, і навіть не страх, а якусь безвихідь. Хоча до того я був в Пісках і був під обстрілами. Але це не те, це відчуття коли ти в закритому просторі, при повній зброї, але нічого не можеш зробити. Ти чуєш, як там все вибухає – сєпари луплять з артилерії. І це таке відчуття безпорадності, така мертва тиша, кожен з нас в ту хвилину молився. Як то кажуть, на війні нема атеїстів. І коли ЛТТБ під’їхало до вежі, ти відкриваєш дверцята і розумієш – все, ти вдома».

«Були морози. І коли було дуже було холодно, коли вже задерев’янів від морозу, – в такі моменти я навіть не знаю, що страшніше: замерзнути, бути пораненим чи вмерти десь від обстрілів».

«Петро Височанський (мій однофамілець), що був водієм ЛТТБ, воював у Афганістані – з їхнього батальону тоді з 360 чоловік вижило близько 80. Так от він казав, що такої війни, як в аеропорту, він не бачив і в Афганістані. Щоб нас так зі всіх видів зброї, з військової артилерії, з градів, з чого тільки можна обстрілювали, то такого не було. І щоб ми так важко забирали кожну нашу людину, кожного нашого бійця, пораненого і то все з такими ризиками для життя, то такого також не було».

«Потім ти звикаєш до того всього, до обстрілів, зривів і це найгірше. Тому що починаєш нехтувати засобами безпеки. Був такий місток довжиною 15 метрів, і ти перебігаєш з того містка до вишки. Той місток сєпари тримають на прицілі крупнокаліберного кулемету і як тільки бачать рух, то починають по ньому гатити, цілодобово. Так от, як я перебігав той місток і чув «бах-бах», то я вже у вишку залітав як щука, руки вперед і пішов животом по містку, проїхався останні декілька метрів. Рації, які завжди були зі мною, тому що зв’язок це дуже важливо на війні, вони в польоті повідривалися й лежали на тому містку. Чую – там сєпари стріляють і стріляють. А я бачу, що вже сіріє і видніє. Я чудово розумію, що він сидить там за кущами і тримає той місток на прицілі. Я знайшов кусок труби від опалення і нею протягнув рацію до себе, тому що навіть якщо вискочити на тих пару метрів, тих долі секунди, то вже вистарчає, щоб потрапити під кулю. От такий, скажімо так, і веселий спогад. Був страх, але скоріш за все навіть не так страх, як інстинкт самозбереження».

«У Сашка Положинського є пісня, і там є слова: «Мій рицарський хрест – моя нагорода, за те що не впав. За те що не втік. Мій рицарський хрест – яскрава пригода, що буде тривати мій цілий вік». Це для мене і є Донецький аеропорт. Яскрава пригода, пригода для мене й моїх хлопців. Ми всі досі товаришуємо і часто збираємось, згадуємо всі ці події»…

13 січня впала вежа.
21 січня був підірваний аеропорт. Добу велись запеклі бої.
22 кіборги вийшли з терміналу.
Загинуло понад 100 бійців. Враховуючи концентрацію на тих пару сотень метрів, – це дуже багато…

Ольга Лісова, спеціально для ІВ Четверта студія

Коментарі

Позначки: , , , ,