Сплеск COVID-19 слід очікувати через п’ять-десять днів, – Микичак (ВІДЕО)

Новини 20 Квітня, 2020 10 862

Ірина Микичак/Скриншот відео ТСН

У МОЗ розповіли про продовження карантину

Через нехтування карантинних правил під час Великодня, коли близько 130 тисяч українців таки пішли до церков, в Україні за п’ять-десять днів очікується сплеск зростання кількості інфікованих новим коронавірусом COVID-19.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на Dnipro-news, про це сказала заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

СПАЛАХ ЗАРАЖЕНЬ

“На жаль, недотримання карантину може вплинути на його подовження. Тому що ми всі чітко розуміємо, що те, що Україна запровадила карантин, дуже швидко і достатньо жорсткі заходи карантину дає змогу зробити зростання захворюваності не піковим, а таким достатньо пологим. Тому сьогодні вся мережа наша, яка є в Україні, а це фактично зарезервованих 35 тисяч ліжок госпітальної бази, сьогодні не є переповнена.

Ми можемо говорити про те, що ми маємо резерв і ліжок в стаціонарах, і резерв у відділеннях інтенсивної терапії, оскільки не більше 8% апаратів штучної вентиляції легень сьогодні задіяно. І кожен з нас має розуміти, що якщо ми дотримуємося рекомендацій карантину, а це не видумка, це доведено науковими дослідженнями, ми зможемо зберегти систему охорони здоров’я, ми зможемо зберегти медиків і найголовніше – врятувати життя тисяч наших громадян”.

Цей спалах може статися вже наприкінці цього тижня.

“На думку епідеміологів, і вже є досвід певний, на п’ятий-десятий день від такого масового скупчення людей у певних храмах ми можемо очікувати зростання захворюваності. Так відбулося і відбувається після Вербної неділі. На превеликий жаль, ми можемо чекати на таку загрозу і через тиждень практично”.

ХТО В УКРАЇНІ НАЙЧАСТІШЕ ПОМИРАЄ ВІД COVID-19

“Насправді, вірус дуже змінюється. Статистика сьогодні в Україні така, що в нас хворіють не лише люди похилого віку, як це було на початках, зокрема в Італії.

Ми проводимо аналіз летальності, тобто тих втрат, які ми, на превеликий жаль, маємо в Україні. Близько 70% людей, які померли внаслідок коронавірусної хвороби, страждали захворюваннями серцево-судинної системи, хронічними захворюваннями. Близько 25% мали також цукровий діабет. Близько 22% мали хронічні захворювання легень. А загалом десь близько 27-29% пацієнтів, яких, на жаль, ми втратили, мали поєднані хронічні захворювання.

Тобто ми чітко відстежуємо, що люди, які мають важкі хронічні захворювання, вони перебувають у значно більшій зоні ризику. В Україні, на відміну від Італії та Іспанії, серед захворілих понад 80% – це є особи, старші 50 років”.

Багато людей проігнорувало заклик лишитися на Великдень дома. Були і натовпи, і далеко не у всіх – маски чи рукавички.

ПРОТОКОЛ ЛІКУВАННЯ

“Аналітика дає нам можливість змінювати підходи до лікування. Міністерство охорони здоров’я розробило і впровадило експериментальний протокол, він ґрунтується на законі, який ухвалений в Україні. Ми отримали можливість включити до протоколу ті медикаменти, які ще не зареєстровані в Україні, а також препарати за принципом off-label – це означає, що в інструкції до цього лікарського засобу немає прямої вказівки на лікування коронавірусу. Такого препарату, насправді, специфічної, етіотропної терапії, яка діє на причину, ще немає в світі. Є різноманітні дослідження.

Тому робоча група МОЗ, в якій працюють наші провідні науковці, інфекціоністи, анестезіологи, кардіологи, ендокринологи та інші, щотижня ми збираємося і аналізуємо ситуацію, аналізуємо досвід, який отримуємо від наших лікарень в Україні, які вже користуються тими чи іншими протоколами. І цей досвід постійно динамічно змінюється, тому що є добрі приклади, є проблемні ситуації. Тому все це постійно перебуває в роботі”.

ВАРТІСТЬ ЛІКУВАННЯ ІНФІКОВАНИХ КОРОНАВІРУСОМ

“Лікування є дуже різним. Вартість лікування залежить від стану пацієнта, від важкості перебігу захворювання, від тактики, яку обирає той чи інший лікар, та чи інша клініка, і від прихильності пацієнта до сприйняття того лікування, яке призначається. Насправді до 80% пацієнтів, які захворіли на коронавірус, не потребують стаціонарного лікування. А з тих 20-30% пацієнтів, які зараз в Україні госпіталізують, вони потребують інтенсивної терапії. Тому діапазон лікування залежить від цього.

Приблизно від 300 до 10 тисяч гривень у день іде на лікування одного пацієнта в різних лікарнях в Україні. Держава бере на себе лікування через медичну субвенцію. А вже за квітень це лікування буде профінансовано відповідним пакетом програми медичних гарантій Національної служби здоров’я України. Без сумніву, що до цього долучаються і місцеві бюджети, долучаються благодійні фонди, меценати, за що ми надзвичайно вдячні усіх, хто сьогодні бореться з епідемією, хто підтримує наших медиків”.

ЗВІЛЬНЕННЯ ЛІКАРІВ

“Насправді, звільняються ті медики, які не надавали медичної допомоги. Страх все-таки має місце. Панічні настрої вже значно менші, ніж були на початку епідемії. Я спілкуюся з дуже багатьма медиками, в мене дуже широка комунікація завжди була, оскільки я достатній час уже працюю в сфері охорони здоров’я. І ті медики, які працюють в інфекційних стаціонарах, в інтенсивних терапіях, вони насправді жертовно працюють, віддають усі свої знання і здоров’я. Є частина медиків, які бояться насправді, тому вони залишають робочі місця. Дехто повертається.

Що держава робить? Держава звичайно, що включила засоби фінансової стимуляції, тобто є ухвалені постанови Кабінету міністрів про збільшення заробітних плат тих, хто працює з пацієнтами, які мають коронавірусну хворобу, моральна мотивація та чи інша впроваджується. І ще буде достатньо багато інших кроків для того, щоб підтримати медиків. Нам важливо, щоб медики дбали про своє здоров’я, тому що значна частина медиків, які захворіли, – це побутовий шлях інфікування, тобто це не пов’язано з наданням медичної допомоги цим пацієнтам. Є факти недбалості до свого власного захисту, десь такого якогось геройства.

Я реально прошу наших медиків думати про себе, дбати про себе і дотримуватися всіх правил інфекційного контролю. Щодня забезпечення засобами індивідуального захисту в лікарнях України суттєво збільшується і це буде продовжуватися”.

 

Коментарі

Позначки: , , ,