Співпраця Україна-НАТО має визначатися більш ніж п’ятьма пріоритетами, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Новини 04 Листопада, 2019 115
Іванна Климпуш-Цинцадзе

Іванна Климпуш-Цинцадзе

Україна, яка має підтвердити політичну волю на отримання Плану дій щодо членства в НАТО, повинна також розраховувати на більше, аніж п’ять пріоритетів у співпраці з Альянсом. Про це сказала депутат фракції «Європейська Солідарність», голова комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Євросоюзом Іванна Климпуш-Цинцадзе в інтерв’ю сайту «Сьогодні», коментуючи заяву міністра оборони Україна Андрія Загороднюка щодо нового формату співпраці з НАТО «одна країна – один план».

«Це зміна формату співпраці Альянсу з усіма країнами-партнерами. Україна має шанс стати першою. В рамках цього підходу будуть пріоритезуватися всі завдання, які є в діалозі між країною і Альянсом», – наголосила депутат.

За її словами, Україні пропонують визначитися з п’ятьма пріоритетами. «Якщо йдеться про п’ять пріоритетів для кожної країни-партнера, то, напевно, для країни, яка має на меті ПДЧ і членство, яка зайшла в серйозний трансформаційний процес в секторі безпеки і оборони, цього точно недостатньо», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Наприклад, питання розмінування точно не стоїть для багатьох інших країн-партнерів НАТО. І це означає, що для нас зараз є завдання, і я хотіла би це почути від уряду, як вони це бачать, розширення кількості цих пріоритетів», – наголосила політик.

Голова комітету також зазначила, що фракція «Європейська Солідарність» наполягає на підтримці поданого нею проекту постанови із заявою щодо отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО: «Ми не пропонуємо подати нову заявку. Ми пропонуємо підтвердити нашу націленість на отримання ПДЧ, а потім членства, саме на підтвердження того ж таки рішення Бухарестського саміту і всіх тих змін, які відбулися в Україні».

«Ми люди з досвідом і чіткою державницькою позицією і точно націлені на те, щоб спільно зміцнювати наші перспективи. Тому ми говоримо, що вартує підтвердити цю заявку і вести розмову про те, як ми готуємося і які конкретні речі треба зробити, щоб отримати рішення щодо надання Україні ПДЧ. І тоді вже ми можемо наполягати, щоб через кілька років це рішення виносилося на розгляд НАТО. А зараз це питання того, що Альянс мав би сказати: так, ми взяли це до уваги, ми це бачимо, ми це сприймаємо і готові говорити про те, яка умовно дорожня карта, як ми рухаємося до надання Україні ПДЧ», – зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Коментарі

Позначки: ,