Спецслужби встановили, хто погрожував від імені журналіста польському дипломату у Львові

Новини 13 Січня, 2020 672

Фото: СБУ у Львівській області

СБУ встановила осіб, які надсилали погрози Генконсульству Республіки Польща у Львові.
Як пише “Четверта студія” з посиланням на Управління СБУ у Львівській області, Служба безпеки України встановила осіб, які електронною поштою надсилали погрози Генконсульству Республіки Польща у Львові від імені місцевих журналістів.

Оперативники спецслужби встановили, що погрози здійснювали двоє львів’ян, які займаються протиправним виготовленням польських документів для громадян України. Вони оформлювали замовникам «Карту Поляка» на підставі фальшивих довідок про участь громадян України у діяльності організацій польської національної меншини.

Після оприлюднення місцевими інформаційними агенціями – “НТА” та “Вголос” матеріалів, які викривають незаконний механізм, зловмисники вирішили помститися журналісту. Вони зареєстрували електронну скриньку, з якої у Генконсульство та у польську громаду Львова почали надходити погрози нібито від імені автора журналістських розслідувань.

У ході обшуків, проведених у помешканні фігурантів справи, правоохоронці виявили ноутбук, мобільні телефони, банківські картки та понад 30 тисяч євро. У ноутбуці зловмисників співробітники Служби виявили докази, що саме на ньому готували і надсилали лист від імені журналіста, з погрозами на адресу польського Генконсульства. На ПК зберігалися й нові листи з погрозами, зокрема, безпосередньо консулу Республіки Польща у Львові.

Наразі тривають слідчо-оперативні дії для встановлення всіх осіб, причетних до протиправної діяльності за ч. 2 ст 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України.

Обшуки проводились спільно зі слідчими ГУ НП (Поліція Львівської області)під процесуальним керівництво Львівської місцевої прокуратури № 1.( Прокуратура Львівської області).

Як пише “Львівська мануфактура новин”,  11 січня, представники правоохоронних органів провели обшуки у львів’ян, які ймовірно причетні до погроз життю та здоров’ю представнику Генерального консульства Республіки Польща у Львові. Обшуки пройшли в одній з квартир багатоповерхівки на вул. Любінській, 157.  Там мешкають мати з сином, які надавали «послуги» з виготовлення Карти поляка. Ймовірно, саме через відмову видавати ці документи львів’яни вдались до погроз керівнику відділу «Карти поляка», консулу Ірені Нагурській. Зловмисники надсилали грізні листи на її електронну пошту з фейкового акаунту.

Правоохоронці, приїхавши із рішенням суду на обшук, 3-4 години просили власників відчинити двері. Зрештою були змушені різати їх болгаркою. Під час обшуків вилучили оргтехніку, кілька десятків тисяч євро та кошти в іншій іноземній валюті.

«У тій квартирі проживає матір зі сином. Їй поза 50 років. Її син колись працював в поліції і займався видачею дозволів на користування зброєю, – розповів Львівському порталу на умовах анонімності сусід підозоюваних. – Їх знає весь будинок, вони поводять себе не дуже адекватно. Жінка, до прикладу, може взяти і порозкидати сміття на сусідніх поверхах або збирає квитанції інших мешканців будинку, а потім від їхнього імені надсилають листи із незрозумілими вимогами. Наскільки нам відомо, колись її притягували до відповідальності чи підозрювали у торгівлі дозволами на користування зброєю. Зараз вони ніби займаються Картами поляка. До їхньої квартири часто приходять люди з вимогою повернути гроші, бо вони щось там не зробили їм».

Видання припускає, що згадані особи – це Світлана Саган та Сергій Копитко. Про них колись писав львівський журналіст Роман Гурський. Зазначав, що матір з сином за гроші знаходять «польське коріння» і допомагають виготовляти Карту поляка. І власне з фейкового акаунту, зареєстрованого саме від імені львівського журналіста Романа Гурського, надходили погрози консулу.

Коментарі

Позначки: , , , ,