Соломію Риботицьку призначили заступником голови комісії з питань історико-культурної спадщини Львівської облради

Новини 11 Грудня, 2020 981

Сьогодні, 11 грудня, відбулося перше засідання постійної комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради VІІІ скликання.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила депутат Львівської обласної ради фракції “Європейська Солідарність” Соломія Риботицька, пише “Четверта студія”.

Відтак комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму сформована у такому складі:

Щурко Іван Петрович – голова комісії

Риботицька Соломія Володимирівна – заступник голови комісії

Чорна Галина Михайлівна – секретар комісії.

Опісля комісія вирішила скерувати листи в профільні структурні підрозділи Львівської ОДА для отримання пропозицій щодо формування плану роботи Львівської обласної ради на I півріччя 2021 року.

Далі депутатам представили проєкт обласної цільової програми, що належить до компетенції комісії, а також наголосили на принципах формування обласних програм, зокрема щодо комплексного підходу під час підготовки цих документів.

Так, аналізуючи проект Комплексної програми «Розвиток культури, підвищення туристичної привабливості, збереження національної пам’яті, культурної спадщини та промоції Львівської області на 2021 – 2023 роки», голова комісії Іван Щурко наголосив на необхідності в перспективі виокремити напрямок збереження історико-культурної спадщини в окрему програму.

Соломія Риботицька також наголосила, що “державна влада скорочує бюджет медицини та освіти на 25% у 2021 рік, а сферу культурної спадщини фінансують по залишковому принципу”.

“Зрозуміло, що коли ми маємо виклики боротьби з пандемією, в пріоритеті фінансування медицини. Культурна спадщина фінансується по залишковому принципу. Потрібно відстоювати фінансування збереження та реставрацію історичної спадщини України. Представники департаменту архітектури та розвитку містобудування та департаменту економічної політики ЛОДА сподіваються на проєкт “Велика реставрація” від державної влади.

Особисто дуже скептично ставлюся до того, що в держави взагалі будуть гроші на такі проєкти, адже ми знаємо, що в країні дефіцит бюджету. А якщо навіть будуть, то коли почнеться робота і коли відбудеться перша експертна комісія? У квітні чи серпні? І ще одне: в пріоритеті цієї програми тільки замки і палаци, а сакральні пам’ятки такі, як дерев’яні церкви і костели почекають. Популізм чи атеїзм? Ну так, палаци вигідніше реставрувати, там же можна концерти влаштовувати”, – переконана Риботицька.

Коментарі

Позначки: , ,