Солодка небезпека: медики закликають львів’ян не купувати ранніх кавунів

Новини 08 Липня, 2018 267

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Фахівці міського лабораторного центру МОЗ України попередили про небезпеку споживання ранніх баштанних культур.

Як інформує  прес-служба Львівської міської ради, з посиланням на Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», ранні кавуни можуть бути небезпечними для здоров’я.

«Кавуни, особливо ранні, можуть містити в собі величезну кількість нітратів, здатних викликати у дітей та дорослих отруєння з непередбачуваними наслідками. Нітрати розкладаються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи нудоту, блювоту і рясну діарею. Крім того, вони можуть призвести до серйозних порушень обміну речовин і кисневого голодування. Намагайтеся не брати ранніх кавунів. Краще почекайте до кінця липня, початку серпня, коли почнеться сезон», – зазначається у повідомленні.

За даними фахівців, допустимі концентрації нітратів у харчових продуктах, перевищення яких є основою для їх вибракування. Для кавунів вона не повинна перевищувати 60, для динь — 90 мг/кг сирої маси. Проте найбільш точним і достовірним методом дослідження ранніх баштанних є лабораторний метод дослідження за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, а саме: на патогенні ентеробактерії, лістерії, на вміст нітратів, нітритів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів.

У Львові лабораторні дослідження ранніх баштанних проводять фахівці Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Як повідомляла газета «Експрес», у липні 2016 року «лише в Ужгородi кавуни поклали на лiкарняне лiжко 14 людей, з них троє дітей. Отруєння спричинили баштаннi, якi достигали з використанням стимуляторiв росту».

За раніше оприлюдненою інформацією «Гал-інфо», «щодня 4-5 людей у Львові звертаються за медичною допомогою через отруєння кавунами, – повідомила головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко».

 

Коментарі

Позначки: ,