Сьогодні відзначають День бухгалтера України

Новини 16 Липня, 2020 308
Сьогодні відзначають День бухгалтера України

Сьогодні відзначають День бухгалтера України

16 липня відзначається День прийняття Декларації про суверенітет України та День бухгалтера, пише “Четверта студія” з посиланням на “Прямий”.

Сьогодні іменини святкують: Олександр, Анатолій, Василь, Георгій, Герасим, Демид, Євлампій, Іван, Іродіон, Костянтин, Марко, Михайло, Никодим, Пилип, Хома.

День прийняття Декларації про суверенітет України

Декларація про державний суверенітет України — документ про проголошення державного суверенітету України. Ухвалена Верховною Радою Української PCP 16 липня 1990 року.

У преамбулі Декларації підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як “верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах”.

Одним із головних положень Декларації було положення про громадянство. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де “всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять”. Громадяни всіх національностей становлять народ України.

День бухгалтера України

 

Офіційне професійне свято бухгалтерів в Україні – День бухгалтера, має щорічний характер і відзначається в Україні на підставі датованного 18-го червня 2004 року Указа Президента України за номером 662/2004. Дата свята була встановлена – 16-го липня, тому що саме в цей день в суверенній Україні, в 1999-му році прийняли довгоочікуваний Закон України, де були закріплені основні положення “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”.
Говорячи по суті, професія бухгалтера шанована в багатьох країнах. Про престиж цієї професії свідчить також і наявність Міжнародного дня бухгалтера, який відзначається 10-го листопада. На ряду з цим існує навіть регіональні святкові Дні бухгалтера, які встановлюються державними установами в деяких областях на місцевому рівні.

Хто народився в цей день

1486 — Андреа дель Сарто, італійський художник епохи Відродження, представник флорентійської школи Високого Відродження.
1571 — Теодор Ґалле, фламандський гравер, малювальник, ілюстратор і видавець епохи раннього бароко.
1722 — Джозеф Вілтон, англійський скульптор. Був одним із засновників Королівської академії мистецтв в 1768 році.
1937 — Ада Роговцева, українська акторка театру та кіно.
1948 — Марія Стефюк, українська оперна співачка.
1953 — Іан Мозлі, рок-музикант, ударник гурту “Marillion”.
1954 — Ігор Пилатюк, український музикант (скрипаль), дириґент, педагог, культурний та громадський діяч.
1956 — Володимир Шовкошитний, український поет, прозаїк, публіцист, громадський, політичний та державний діяч
1968 — Ларрі Сенгер, один із засновників Вікіпедії.
1993 — Ганна Різатдінова, українська спортсменка, художня гімнастка, багаторазова призерка чемпіонатів світу та Європи, інших міжнародних турнірів.

Коментарі

Позначки: ,