Сьогодні в Україні відзначається День Гідності та Свободи

Новини 21 Листопада, 2020 310

Фото: РБК-Україна

Сьогодні в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Свято 21 листопада було встановлене в пам’ять про події на Майдані 2013 року, з яких почалася Революція Гідності. Також це річниця Помаранчевої революції.

Як пише “Четверта студія», про значення свята і заходи в цьому році – на РБК-Україна.

День Гідності та Свободи: свято на честь двох революцій

З 2014 року День Гідності та Свободи набув статусу державного свята. Указом 5-го президента Петра Порошенка була закріплена його дата 21 листопада – день, коли в 2013 році на Майдан Незалежності в Києві вийшли перші мітингувальники.

Сім років тому в центрі столиці почали встановлювати намети і проводити масові акції на знак незгоди з рішенням уряду Миколи Азарова про припинення процесу євроінтеграції України.

Вночі з 29 на 30 листопада силовики влаштували жорстокий розгін активістів, що викликало ще більшу хвилю протестів. Протягом зими 2013-2014 в результаті зіткнень загинуло більше сотні мирних громадян, яких назвали Героями Небесної Сотні. Революція Гідності привела до зміни влади в Україні, чинний на той момент президент Віктор Янукович поспішно виїхав з країни.

Помаранчева революція також почалася в листопаді, але в 2004 році. Кількамісячна акція на Майдані розгорнулася з 22 листопада, коли активісти вийшли на мітинг проти фальсифікації результатів виборів президента.

Центрвиборчком оголосив переможцем Віктора Януковича, з чим були не згодні прихильники опозиційного кандидата Віктора Ющенка і організували у відповідь масштабні протести. Згодом результати виборів були визнані недійсними, і за підсумками повторного голосування президентом став Віктор Ющенко.

Саме Ющенко ініціював встановлення свята Дня Свободи. Його відзначали 22 листопада з 2005 по 2011 рік. Потім Віктор Янукович скасував пам’ятну дату, об’єднавши свято з Днем Соборності в січні. Його офіційний статус було відновлено лише в 2014 році президентом Петром Порошенком.

Щорічно 21 листопада проводяться тематичні та меморіальні заходи, покладання квітів, освітні та мистецькі акції.

 

Коментарі

Позначки: