Сьогодні в Україні День залізничника

Новини 04 Листопада, 2019 1 040

Фото: 24tv.ua

Саме цього дня у 1861 році до Львова вперше прибув потяг, який з’єднував територію сучасної України з Віднем, Краковом та Перемишлем. Цей день вважається початком історії залізниць в Україні

Сьогодні в Україні День залізничника, який відзначається згідно з Указом Президента від 15 липня 1993 року (зі внесеними змінами від 11 грудня 2002).

Як пише «Четверта студія» з посиланням на Укрінформ, Саме цього дня у 1861 році до Львова вперше прибув потяг, який з’єднував територію сучасної України з Віднем, Краковом та Перемишлем. Цей день вважається початком історії залізниць в Україні. Ділянка залізниці Одеса-Балта, яку було прийнято вважати початком зародження залізничного транспорту в Україні, була побудована на 5 років пізніше від лінії Перемишль-Львів.

Головним органом управління залізничним транспортом в Україні є Укрзалізниця, яка забезпечує 3% ВВП країни. До сфери Укрзалізниці входять Львівська, Одеська, Південна, Південно-Західна та Придніпровська залізниці, а також інші підприємства та організації єдиного виробничо-технологічного комплексу. Загалом залізничний транспорт забезпечує 82% вантажних і 43% пасажирських перевезень, здійснюваних всіма видами транспорту.

Експлуатаційна мережа Укрзалізниці складає майже 19,8 тис. км (без урахування окупованих територій, мережа яких на сьогодні не експлуатується). За обсягами вантажних перевезень залізниці України займають четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись лише залізницям Китаю, Росії та Індії. Згідно з рейтингом Всесвітнього економічного форуму, українські залізниці займають 37 місце у світі, що не так вже й погано, враховуючи, що за автошляхами ми у другій сотні, а за авіаперевезеннями в кінці першої.

Важливість залізничного транспорту посилюється і тим, що через територію нашої держави пролягають основні транспортні транс’європейські коридори: Схід-Захід, Балтика – Чорне море. Загалом територією України проходять 4 Міжнародні транспортні коридори. На сьогодні довжина національної мережі залізничних транзитних коридорів в Україні складає 3162 км.

Коментарі

Позначки: , , , ,